donderdag 14 mei 2015

Koffie-meringue brownie

Koffie-meringue brownie
Een smeuïge, kleverige, compacte, fudgy browniekoek van pure chocolade met daarbovenop een zachte wolk van gebrand koffie-eiwitschuim die overgoten is met koffielikeur. Kan het nog lekkerder? 

Toen ik een hapje van dit verrukkelijke baksel nam waande ik mijzelf voor even in de zevende hemel (en mijn humeur kreeg ook meteen een flinke oppepper). Chocolade is voor mij comfort food, maar deze brownie is echt de overtreffende trap: comfort food in optima forma. Wow. Dit recept kan niemand weerstaan, chocoholic of niet. 

Ook mijn proefpanel vond het een waar genot om hiervan te mogen eten: we hebben deze bruine schoonheid in één keer verslonden (hoewel ik dit ook best in mijn eentje had gekund, zó lekker). 

Voor diegene bij wie het water nu al in de mond is gelopen: het recept is helemaal niet zo moeilijk, dus ga maar snel aan de slag in je keuken! 
Tip: Het (door mij iets aangepaste) recept is natuurlijk van Donna Hay, haar creaties stellen nooit teleur.  


Ingrediënten
  • 150 g pure chocolade, fijngehakt
  • 190 g boter
  • 280 g fijne kristalsuiker
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 150 g bloem
  • 1,5 el cacaopoeder
  • 2 el koffielikeur + 2 tl
  • 3 eiwitten
  • 165 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl maïzena
Extra nodig
Ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnee en minstens 3,5 centimeter hoog met losse bodem
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 45 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakvorm in.
  • Doe de pure chocolade samen met de boter in een steelpan en plaats deze boven laag vuur. Blijf roeren tot de ingrediënten gesmolten zijn en je een glad mengsel hebt. 
  • Laat het mengsel iets afkoelen. 
  • Doe 115 g fijne kristalsuiker, de bruine basterdsuiker, 3 eieren, de bloem, het cacaopoeder en 2 eetlepels koffielikeur in een kom. Klop deze ingrediënten door elkaar en giet er al kloppend het boter-chocolademengsel bij. Zorg ervoor dat alles goed gemengd wordt. 
  • Giet het mengsel in de ingevette bakvorm en bak de browniekoek ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot de koek net stevig is. 
  • Laat de browniekoek afkoelen in de bakvorm. 
  • Zet de grill van je oven op de hoogste stand.
  • Klop in een schone en vetvrije kom de 3 eiwitten met een elektrische mixer tot zachte pieken.
  • Voeg in delen 165 gram fijne kristalsuiker toe en blijf kloppen tot het schuim dik en glanzend is en in stijve pieken blijft staan. 
  • Zeef de maïzena boven het schuim en voeg 2 tl koffielikeur toe. Klop deze ingrediënten kort door het schuim. 
  • Schep de meringue op de browniekoek en plaats de brownie onder de hete grill tot deze licht begint te kleuren (je kunt de meringue ook kleuren met een gasbrandertje)
  • Haal de browniekoek uit de vorm en serveer.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen