Aardbeien cheesecake

Aardbeien cheesecake
 

 

Aardbeien. Het hele jaar door is dit zomerse fruit verkrijgbaar, maar in de herfst- en winterperiode word ik nooit echt vrolijk van de smakeloze en waterige exemplaren uit de supermarkt. Ik wacht liever een paar maanden tot de boerderijwinkel van het groente- en fruitbedrijf in het naburige dorp weer echt lekkere verse exemplaren uit eigen streek verkoopt.

En een paar weken geleden was het dan eindelijk zover, ze lagen weer in het schap. Wat een feestje! Ik ben meteen een paar bakjes gaan halen. De eerste aardbeien heb ik gewoon zo uit het vuistje gegeten, een aantal belandde vervolgens op enkele beschuitjes en de rest heb ik verwerkt in deze verrukkelijke cheesecake. Het recept kwam ik tegen in het ge-wel-di-ge bakboek The Hummingbird Bakery Cake Days.

Waar ik meteen heel erg blij van werd was de dikke laag mascarpone-slagroom waarmee de cheesecake bedekt is, voor verse aardbeien met slagroom mag je mij namelijk altijd wakker maken: wat een fantastische combinatie. De cheesecake zelf is lekker zacht, romig en fris. Elke hap laat je dromen van de zomer. Wat een genot.

Tip: het is ook erg lekker om wat aardbeienpuree door de slagroom heen te spatelen. Pureer hiervoor 100 g aardbeien met 1 el poedersuiker tot een gladde puree en meng deze door de slagroom ~ het is ook lekker om bastognekoeken in plaats van volkoren biscuitjes voor de bodem te gebruiken.


Ingrediënten

  • 220 g volkoren biscuits
  • 100 g boter, gesmolten
  • 250 g verse aardbeien + extra voor de garnering
  • 180 g fijne kristalsuiker + 2 el
  • 600 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 2 eieren
  • 150 g mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • 30 g poedersuiker

Extra nodig
Ronde springvorm van 20 centimeter doorsnee, bakpapier, aluminiumfolie, braadslee, huishoudfolie, waterkoker
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 35-40 minuten oven, 1 nacht wachten

Werkwijze

  • Vet de bodem van de springvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine. Doe de koekkruimels in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Doe het koekkruimel-mengsel in de springvorm en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
  • Zet de koekbodem in de koelkast om hard te worden.
 
  • Snijd 250 g aardbeien in stukjes en doe ze samen met 80 g fijne kristalsuiker en 2 eetlepels water in een steelpan. Breng dit aan de kook.
  • Laat het mengsel op laag vuur koken tot de aardbeien zacht zijn en het vocht tot over de helft is ingekookt (het vocht van de aardbeien zal tijdens het koken vrijkomen, waardoor je ineens behoorlijk wat vocht in je pan hebt, het zal dus even duren voordat dit is ingekookt).
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen.
 
  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vul de waterkoker tot het maximum met water (of vul een ketel/pan) en zorg ervoor dat je kokend water hebt tegen de tijd dat de cheesecake klaar is om de oven in te gaan.
  • Klop de roomkaas en 100 g fijne kristalsuiker op matige snelheid glad.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door na elke toevoeging.
  • Spatel er met een spatel het afgekoelde aardbeien-mengsel doorheen.
  • Haal de springvorm uit de koelkast en vouw enkele vellen aluminiumfolie strak rond de bodem en zijkant van de vorm (Tip: zet de springvorm op een stuk folie en vouw dit rond de zijkanten. Doe dit een paar keer). De folie voorkomt dat er water in de cheesecake komt tijdens het bakken.
  • Giet de vulling op de koekbodem in de springvorm en strijk deze glad. Zet de springvorm in de braadslee.
  • Vul de braadslee met zoveel kokend water dat de vorm circa 4 centimeter in diep in het water staat (tot maximaal 5 mm onder de rand van de springvorm).
  • Bak de cheesecake 35-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot hij bovenop stevig is maar in het midden nog zacht.
  • Haal de cheesecake uit zijn waterbad en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Laat hem dan een paar uur, of liever de hele nacht, opstijven in de koelkast.
 
  • Doe de mascarpone in een kom en spatel hier de poedersuiker doorheen.
  • Klop in een andere kom de slagroom met 2 eetlepels fijne kristalsuiker bijna stijf.
  • Spatel de slagroom door de mascarpone.
  • Haal de cheesecake uit de koelkast en verwijder de springvorm. Plaats de cheesecake op een taartschaal en verdeel de mascarponeroom erover.
  • Laat de cheesecake nog een half uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de cheesecake uit de koelkast en garneer hem met gehalveerde verse aardbeien.





Reacties

  1. Heerlijk zomers dit, hier zijn de eerste bakjes er ook al doorheen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo hee, die was lekker!
    220 gram koekjes was behoorlijk veel, dat gaf in de vorm van 20cm een bodem die bijna 3cm dik was! Uiteindelijk niet alles gebruikt en in een vorm van 24cm gedaan. Jummie!
    Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Erik, je kunt op de foto zien hoe dik mijn bodem was, maar ik weet zeker dat hij bij mij geen 3 centimeter was. Geen idee waar het verschil in zit, misschien een ander soort volkorenbiscuitjes (?). Blij om te horen dat hij lekker was. Groeten, Tessa

      Verwijderen
  3. Een heerlijke taart, ik hoop hem vrijdag weer te maken. Goed recept!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten