zondag 26 april 2015

Pêche Melba taart

Aan het begin van deze maand was er weer even een spannend momentje: aan wie word ik deze keer gekoppeld voor de maandelijkse Foodblogswap? Veel foodblogs zijn namelijk gericht op gezond koken en minder op bakken, dus het is altijd maar afwachten of er een recept van mijn gading tussen zit. Gelukkig kreeg ik deze maand het blog Ongewoon lekker van Jody toegewezen: een blog met een leuke mix van uiteenlopende recepten, kookboek reviews (ze heeft net als ik een grote liefde voor deze boeken), doe-het-zelf projecten en wijn tips. 

Zelf omschrijft ze haar website als een kook/eet/geniet pagina met veel wijn. Voor haar en haar vriend vormt deze drank een groot deel van hun eet-beleving en Jody kookt dan ook graag met alcohol. 


Nu ben ik zelf geen liefhebber van wijn, maar een lekker likeurtje (of andere alcoholische drank) in mijn baksels verwerken doe ik met veel plezier. Dus toen ik op haar website het recept voor een Pêche Melba plaattaart tegenkwam, wist ik meteen dat ik een goede bestemming voor mijn fles perzikenlikeur had gevonden. De Pêche Melba kennen we natuurlijk allemaal als het klassieke dessert (gecreëerd door de Franse topkok Auguste Escoffier) bestaande uit vanille-roomijs, perziken, frambozen(saus) en geschaafde amandelen. Hier in Nederland serveren we er vaak nog een flinke klodder slagroom bij. Dit zomerzoete palet van smaken kun je heel makkelijk omtoveren in een verrukkelijke taart... een taart waarvan de aanblik je ook meteen een heel zomers gevoel geeft. Met elke hap is het echt heerlijk genieten! 

Tip: de blikken halve perziken op siroop die ik gebruik hebben een nettogewicht van 850 g en een uitlekgewicht van circa 480 ~ om ervoor te zorgen dat de stukje perzik in de cake tijdens het bakken niet naar beneden zakken, kun je ze, voordat je ze door het beslag spatelt, even door de bloem halen ~ hoewel de perzikenlikeur de perziken extra smaak geeft, kun je dit ook weglaten (voor een meer kindvriendelijke taart).


Ingrediënten
  • 125 g boter
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 175 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 g amandelmeel
  • snufje zout
  • 50 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 of 1 ½ vanillestokje
  • 1½  blik halve perziken op siroop
  • 100 ml perzikenlikeur
  • 100 g verse frambozen
  • ca. 15 g geroosterd amandelschaafsel 
Extra nodig
Springvorm van 24 centimeter doorsnee, bakpapier, spuitzak met gladde spuitmond
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 40-45 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier. 
  • Haal 4 halve perziken uit de siroop en laat ze uitlekken. 
  • Klop de boter samen met de basterdsuiker en het vanille-extract licht en romig met een mixer. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het amandelmeel boven het mengsel. Voeg het zout en de melk toe en meng alles kort, maar goed, door elkaar.
  • Dep de 4 halve perziken droog, snijd ze in stukjes en spatel deze stukjes door het beslag. 
  • Schep het beslag in de voorbereide springvorm en strijk het glad. 
  • Bak de cake in circa 40-45 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven, test dit met een caketester/sateprikker. 
  • Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder  vervolgens de springvorm en laat de cake helemaal afkoelen op een taartrooster. 
  • Plaats een zeef boven een kom en giet 1 blik halve perziken op siroop in de zeef. 
  • Doe de perziken over in een andere kom en voeg 100 ml perzikenlikeur en 200 ml van het opgevangen perzikensap toe. Laat de perziken 1 uur marineren (het is handig als dit doet wanneer je cake in de oven staat).
  • Halveer 2 vanillestokjes in de lengte en schraap bij 3 halve stokjes het merg eruit. Wanneer je een minder sterke vanille-smaak wilt, gebruik dan 1 stokje.
  • Klop de slagroom samen met de kristalsuiker en het vanillemerg stijf. 
  • Plaats de afgekoelde cake op een taartschaal/plateau. 
  • Schep de slagroom in de spuitzak en spuit de slagroom op de cake. 
  • Haal de halve perziken uit het vocht en snijd elke halve perzik in 4 à 5 plakjes. 
  • Leg de perzikstukjes op de room. 
  • Versier de taart met de verse frambozen en strooi er het geroosterde amandelschaafsel over heen. 



3 opmerkingen:

  1. Ziet er héérlijk uit! Je baksels zien er allemaal erg mooi uit en ik vind je foto's ook erg mooi.Ga zeker eens een keertje wat van je blog maken.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Caroline! Leuk om te horen. Groetjes Tessa

      Verwijderen
  2. Mooie zomerse taart! Leuk om te zien hoe jij je eigen draai aan het origineel hebt gegeven bij deze "swap". Ik ga komende maand voor 't eerst meedoen met de Swap, ik hoop dat ik iets van jouw site mag maken, genoeg keus! Groetjes, Louise

    BeantwoordenVerwijderen