zondag 12 april 2015

Citroentulbandjes

Citroentulbandjes
Het kopen van bakboeken en bakspullen is voor mij nog steeds één van de grote vreugden van het leven. Ik vind het echt heerlijk om uren in kookwinkels rond te struinen en (wanneer mijn portemonnee het toe laat) een leuke bakvorm of ander handig keukenattribuut aan te schaffen. En hoewel mijn kleine keuken uitpuilt van alle bakspullen, heb ik toch nog een wensenlijst die blijft groeien. 

Op deze lijst staan onder andere enkele bakvormen van Nordic Ware. Je hebt ze vast wel eens gezien in een winkel: deze bakvormen hebben echt prachtige en unieke vormen en zijn verkrijgbaar in de meest fantastische modellen. Het gietaluminium waarvan ze gemaakt zijn zorgt voor een geweldige warmtegeleiding en warmteverspreiding, waardoor de cake die je erin bakt goed gaart. 

Zelf ben ik al ruime tijd in het bezit van de Jubilee Bundt Pan (waarmee ik onder andere de sinaasappel tulband maakte), maar vorige maand heb ik mezelf een tweede vorm cadeau gedaan, waardoor ik nu de trotse bezitter ben van de Heritage Bundtlette Pan. En WOW, wat een geweldige aanwinst voor mijn keuken. Het allereerste baksel wat ik er mee gemaakt heb zijn deze citroentulbandjes. Mijn proefpanel was even ongerust dat de combinatie van citroencakejes met citroenglazuur en lemon curd voor een té overweldigende citroen-smaak zo zorgen, maar dat is absoluut niet het geval. Ze zijn echt heerlijk zoetzuur en lekker fris van smaak. We kregen er geen genoeg van, de dag erop heb ik ze dus meteen weer gebakken. Wat een verwennerij! 

Tip: om de tulbandjes nog wat extra citroen-smaak mee te geven, heb ik ze ook overgoten met wat citroensap. Verwarm hiervoor het sap van 1 citroen samen met 2 eetlepels kristalsuiker in een steelpan. Blijf roeren tot de suiker gesmolten is. Schenk wat het warme sap over de tulbandjes in de vormpjes.


Ingrediënten
  • 245 g boter
  • 320 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 120 g bloem, gezeefd
  • 3 ½ citroen
  • 4 eieren
  • 50 g zure room
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g poedersuiker
Extra nodig
Huishoudfolie, 6 tulbandvormpjes met in totaal een inhoud van 0,95 liter, spuitzak
Tijd (ongeveer)
50 minuten bereiding, 30-35 minuten oven, 45 minuten wachten


  • Maak eerst de lemon curd. Rasp 2 citroenen en pers ze uit. Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de citroenrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom.
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten.
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je het citroensap toe. Roer dit goed door het mengsel.
  • Klop 2 eieren in een kommetje los en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door.
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden, dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  • Als de lemon curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af.
  • Giet de lemon curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de lemon curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de tulbandvormpjes goed in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Rasp 1 ½ citroen. Houd de rasp apart en pers een halve citroen uit. Bewaar de geraspte citroen die je nog niet hebt uitgeperst, deze heb je straks nog nodig.
  • Meng de zure room en het sap van de ½ citroen door elkaar. Zet apart.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Roer deze ingrediënten met een garde door elkaar en zet apart.
  • Klop 120 g boter samen met 120 g kristalsuiker en een snufje zout in een kom in circa 5 minuten licht en luchtig.
  • Voeg de geraspte schil van 1 ½ citroen toe en klop deze erdoor.
  • Klop in een klein kommetje 2 eieren los. Voeg deze eieren al kloppend in delen toe aan het botermengsel.
  • Voeg om en om de zure room en de bloem toe aan het beslag. Klop niet té lang door, maar tot alles net gemengd is.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit het in de tulbandvormpjes. Vul de vormpjes voor maximaal 2/3.
  • Bak de cakejes in circa 30-35 minuten gaar in de oven. Test of de cakejes gaar zijn met een caketester/satéprikker.
  • Haal de vormpjes uit de oven en laat de cakejes afkoelen. Als de cakejes loskomen van de vormpjes, stort je ze op een rooster om helemaal af te koelen.
  • Pers de geraspte citroen die je apart gehouden hebt uit.
  • Doe 150 g poedersuiker in een kom. Voeg zoveel citroensap toe, tot je een dik glazuur gekregen hebt.
  • Schenk het glazuur over de afgekoelde cakejes en serveer er de lemon curd bij.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen