donderdag 26 maart 2015

Tiramisurol

Tiramisurol
Volgens de kalender is dit de eerste week van de lente, maar de start is wel wat magertjes te noemen, noem het maar gerust een valse start. Ook gisteren mocht ik weer op mijn fiets door de regen naar mijn werk en terug naar huis. En geef toe, fietsen in de regen is één van de meest onaangename dingen die je kunt doen. Wanneer je dan thuis komt, zit er eigenlijk niets anders meer op dan met een grote mok thee weg te kruipen onder een dekentje op de bank.

Meestal omring ik mezelf dan met een flinke stapel culinaire lectuur, maar gisteren heb ik weer eens een keer online enkele verschillende foodblogs en andere receptensites afgestruind. Bij sommige websites kun je namelijk zo heerlijk wegdromen. Zo ook bij het blog dat ik deze maand toegewezen kreeg voor de Foodblogswap: ‘Onze Franse Keuken’ van Lisette Venselaar. 

Lisette woont samen met haar man en kinderen in Zuid-West Frankrijk en runt daar een Bed & Breakfast (Chambres & Table d’hôtes): ‘La Panacée'. Bij het zien van de foto’s kun je niets anders voelen dan een kleine steek van jaloezie… en je wilt echt meteen je koffers pakken om naar het zuiden af te reizen (kom maar op met die zon!). Met haar blog geeft Lisette de lezers een kijkje in haar Franse keuken. Wat een genot moet dat zijn om dagelijks van alle heerlijkheden uit één van de lekkerste keukens van Europa te kunnen genieten. Alle recepten op haar blog zou je dan ook een keer uit willen proberen. 

Net als ik heeft Lisette een zwak voor patisserie, in de receptenlijst zijn dan ook een flink aantal fantastische zoete baksels te vinden. Mijn keuze viel meteen op haar tiramisurol. Jammie! Deze Franse variant op het bekende Italiaanse dessert is echt om van te smullen. Een heerlijke luchtige biscuitplak, doordrenkt met sterke koffie en koffie-likeur, bestreken met romige mascarpone en bestrooid met een royale laag cacao. Mmmm. Wanneer je een hapje van deze verrukkelijke lekkernij neemt en je ogen dichtdoet, waan je jezelf zo in het zonnige zuiden van Frankrijk (of Italië zo je wilt).


Ingrediënten
  • 20 g boter
  • 3 eieren
  • 130 g kristalsuiker + 1 el
  • 50 g bloem
  • 10 g maïzena
  • poedersuiker
  • 250 g mascarpone
  • 8 el Tia Maria (of Amaretto)
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml water
  • 3 el espressopoeder (6 sticks)
  • cacaopoeder
Extra nodig
Rechthoekige bakplaat (van circa 25 bij 38 centimeter), bakpapier, 2 theedoeken
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 12 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 220°C. Vet de bakplaat in en bekleed deze met bakpapier. Druk het papier goed aan in de hoekjes en aan de kanten.
  • Smelt de boter en zet apart. Zeef de bloem en de maïzena boven een kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde. Zet apart.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met 70 g kristalsuiker stijf. 
  • Klop de eierdooiers los en spatel deze voorzichtig door de opgeklopte eiwitten, waarbij je probeert zoveel mogelijk luchtigheid te behouden. 
  • Zeef het bloem-maïzena mengsel boven de eiermassa en spatel dit er voorzichtig doorheen. 
  • Spatel als laatste voorzichtig de gesmolten boter door het beslag. 
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat. 
  • Bak de biscuitplak ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Leg ondertussen een schone theedoek op je werkblad.
  • Haal de bakplaat uit de oven, bestrooi de biscuitplak royaal met poedersuiker en keer onmiddellijk om (met het bakpapier erbij) op de theedoek. Bedek met een andere schone theedoek en laat afkoelen. 
  • Doe de mascarpone in een kom en spatel hier 2 eetlepels Tia Maria en 60 g kristalsuiker door.
  • Klop 125 ml slagroom met 1 eetlepel kristalsuiker stijf en spatel deze daarna door het mascarpone-mengsel. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.  
  • Breng het water aan de kook. Doe het kokende water in een kommetje en voeg het espressopoeder toe. Roer goed door elkaar.
  • Voeg 6 eetlepels Tia Maria toe aan de sterke koffie en roer goed door elkaar. Laat het mengsel afkoelen. 
  • Verwijder voorzichtig het bakpapier van je biscuitplak. Leg de biscuitplak met de kortste kant naar boven, dus met de brede kant opzij. 
  • Giet het afgekoelde koffie-Tia Maria mengsel over de biscuitplak. Zorg dat je het mengsel goed verdeelt over de gehele plak. 
  • Bestrijk de biscuitplak met het mascarpone-mengsel. Je houdt wat van het mengsel over. 
  • Rol de biscuit voorzichtig van onderen naar boven gelijkmatig op tot een rol. 
  • Leg de rol op een groot bord/schaal. Bestrijk de buitenkant van de rol met het overgebleven mascarpone-mengsel.
  • Plaats de rol ongeveer een half uur tot een uur in de koelkast.  
  • Bestrooi de rol voor het serveren royaal met wat cacaopoeder. 



2 opmerkingen:

  1. Vorig weekend heb ik deze rol gemaakt. Lekker, maar ik vond de biscuit lastig om te maken (beetje weinig waardoor je het heel goed moest uitsmeren). Deze rol is ook heel goed als dessert te serveren omdat de vulling zacht en niet te zwaar is. Persoonlijk vond ik de buche noël lekkerder qua biscuit (luchtiger en makkelijker te maken). Denk dat ik de volgende keer de buche noël biscuit maak met deze vulling! Groet, Jacq.

    BeantwoordenVerwijderen