Amandelkoekjes met jam

Amandelkoekjes met jam
 

Er zijn maar weinig dingen die mij meer plezier en voldoening geven dan de aanblik van een goedgevulde koektrommel met zelfgemaakte koekjes. Heerlijk. Wanneer bij ons thuis deze trommel op tafel verschijnt blijft hij echter nooit lang gevuld. Het (cliché)beeld van één koekje bij de koffie of thee mag dan symbool staan voor de Nederlandse mentaliteit, maar hier is dat wel anders: de trommel blijft gewoon geopend op tafel staan en je neemt één, twee, misschien zelfs wel drie koekjes als je daar zin in hebt.

En ach, als de trommel leeg is bakken we gewoon weer een keer nieuwe koekjes, want zelf koekjes bakken gaat nooit vervelen. Deze keer heb ik gekozen voor amandelkoekjes met jam (naar een recept uit het tijdschrift Tip, nr. 3 2005). En ze zijn verrukkelijk! Tussen de twee amandelkoekjes zit een fris laagje zachte jam, wat deze koekjes een genot maakt om in te bijten. Wanneer deze bij jou op tafel komen, zal het ook vast en zeker niet bij één koekje blijven. 

Tip: je kunt de koekjes eenvoudig groter of kleiner maken door een grotere/kleinere spuitmond te gebruiken of langere/kortere staafjes op de met bakpapier beklede bakplaat te spuiten ~ Wanneer je de koekjes in een goed afgesloten koektrommel bewaart, behouden ze zeker een week (misschien wel twee) hun lekkere smaak ~ Voor dit recept heb ik zwarte bessenjam gebruikt, maar je kunt elke soort jam gebruiken die je lekker vindt.


Ingrediënten

  • 75 g amandelmeel
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 g maïzena, gezeefd
  • 4 eiwitten (L)
  • 30 g amandelschaafsel
  • ca. 2 el poedersuiker
  • ca. 150 g jam naar keuze

Extra nodig
Spuitzak, groot & glad spuitmondje, bakpapier, theezeefje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 40-45 minuten oven, 45 minuten wachten

Werkwijze

 

  • Verwarm de oven voor op 150°C (boven- en onderwarmte). Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Doe het amandelmeel in een kom en voeg 40 g fijne kristalsuiker, de vanillesuiker en de maïzena toe. Meng deze ingrediënten met een garde door elkaar.
  • Klop in een schone en vetvrije kom de eiwitten tot zachte pieken. Voeg dan geleidelijk 60 g fijne kristalsuiker toe en klop de eiwitten stijf en glanzend.
  • Schep het amandel-suikermengsel in klein beetjes luchtig door het eiwitschuim.
  • Schep het mengsel in de spuitzak.
  • Spijt op de met bakpapier beklede bakplaten staafjes van ongeveer 5-6 centimeter lang op 2 centimeter afstand van elkaar .
  • Verdeel het amandelschaafsel over de gespoten staafjes en strooi er met behulp van een theezeefje wat poedersuiker over.
  • Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 40-45 minuten gaar. De koekjes moeten licht van kleur zijn en stevig aanvoelen.
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.
 
  • Doe de jam samen met een halve eetlepel water in een steelpannetje en breng dit op laag vuur al roerende aan de kook.
  • Laat de jam al roerende ongeveer een halve minuut doorkoken en wrijf hem dan door een zeef in een kom. Laat de jam iets afkoelen en een klein beetje opstijven.
  • Haal de koekjes van de bakplaat en bestrijk elk koekje met een beetje jam.
  • Druk twee koekjes tegen elkaar en laat de jam drogen.





Reacties

  1. Zo , die lijken mij ook lekker. Maar een vraagje , zou je ze ook enkel kunnen eten- ik bedoel dus zonder jam -

    Pas deze blog tegen gekomen en zit valk mezelf te verlekkeren.
    Maar zelf gemaakte koekjes , hmmm mjammie.

    Groet van Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Hilda, natuurlijk kun je de koekjes ook zonder jam eten, maar je hebt dan wel een beetje een saai koekje, de jamvulling maakt ze juist heel lekker. Groetjes Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten