zondag 8 februari 2015

Gebakken appel met kaneel

Gebakken appel met kaneel
‘An apple a day keeps the doctor away’. Op het eerste gezicht een onschuldig spreekwoord waar (naar het schijnt) ook nog eens een kern van waarheid in zit. Maar wat als dit appeltje nu eens gevuld is met een crumble-achtige vulling en geserveerd wordt met een flinke dot slagroom? Ik vraag me af wat de dokter er dan van zou zeggen... Ik hoop iets in de trant van ‘snoep, maar geniet met mate’. 

Maar gezond of niet gezond, dit appeltje doet in ieder geval wonderen voor je humeur en gemoedstoestand. Want wie wordt er nu niet blij van de heerlijke warme geuren van appel en kaneel die zich door de keuken (en de rest van het huis) verspreiden tijdens het bakken? Ik word er in ieder geval héél erg blij van. Deze gebakken appels heb ik dan ook met veel plezier bereid én opgegeten (niet allemaal natuurlijk, mijn familie mocht er ook van smullen). 

Ze zijn echt verrukkelijk. De combinatie van appel en kaneel is natuurlijk al fantastisch, maar de noten in de vulling zorgen voor een extra rijke smaak en een heerlijke bite. En met een flinke toef slagroom wordt zelfs de meest koude en grijze winterdag nog aangenaam lekker. Tip: in plaats van noten kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de appels met (in rum gewelde) rozijnen te vullen, of vul ze met een combinatie van beide ~ wanneer je geen zesteur in je bezit hebt, kun je ook met een scherp mes een ondiepe snee over het midden van elke appel maken.


Ingrediënten
  • 40 g amandelschaafsel
  • 6 stevige appels
  • 3 el kristalsuiker
  • 2 el bloem
  • 1 tl gemalen kaneel
  • snufje zout
  • 25 g zachte boter
  • 30 g fijngehakte walnoten
  • 6 pijpjes kaneel
  • slagroom of bolletje ijs voor erbij (optioneel)
Extra nodig
Appelboor, zesteur, ovenschaal/braadslee, bakplaat, bakpapier.
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 55 minuten oven, 10 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier het amandelschaafsel over uit.
  • Bak het amandelschaafsel in circa 8-10 minuten goudbruin in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en laat het amandelschaafsel afkoelen. 
  • Gebruik de appelboor om het klokhuis uit de appels te halen. Steek met de appelboor rond het gat nog wat appel weg, zodat het gat iets groter wordt. 
  • Maak met de zesteur een randje over het midden van elke appel. 
  • Meng de kristalsuiker samen met de bloem, gemalen kaneel en het snufje zout.  Wrijf er de zachte boter met je vingertoppen doorheen, zodat je een kruimelig mengsel krijgt.
  • Meng er de fijngehakte walnoten en het amandelschaafsel door, waarbij je het schaafsel tot kleinere stukjes knijpt/wrijft. 
  • Plaats de appels in de ovenschaal/braadslee en schep het mengsel in de appels.
  • Steek een pijpje kaneel zo diep mogelijk in elke appels en bak ze circa 45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de appels net zacht zijn. 
  • Serveer de appels warm met eventueel wat slagroom of een bolletje ijs erbij.




Bron recept: Modern Classics 2, Donna Hay

1 opmerking: