donderdag 29 januari 2015

Appelcrumble

Appelcrumble
De crumble. Er zijn denk ik maar weinig gerechten die zoveel instant-tevredenheid geven als dit gerecht. Niet alleen is een crumble in een handomdraai gemaakt (je neemt een ovenschaal, vult deze met wat fruit, bedekt dit met een laag kruimeldeeg, zet hem in de oven en klaar is kees), maar je huis ruikt tijdens het bakken echt zó lekker dat je humeur meteen een flinke boost krijgt en al je overrijpe en niet zo frisse fruit dat er onaantrekkelijk uitziet kun je in dit baksel stoppen.

Daarnaast is het bijna onmogelijk om je crumble te laten mislukken. Ook het opdienen is een eitje: je zet de ovenschaal gewoon op tafel en iedereen mag er een paar flinke scheppen uit nemen. Serveer er vervolgens wat custard, een bolletje (vanille)roomijs of wat slagroom bij en iedereen wil gegarandeerd een tweede keer opscheppen.

Hier bij ons in huis verschijnt er regelmatig eentje op tafel. Maar na de pruimencrumble met walnoten en de aardbeiencrumble met amandelen vond ik het nu eens tijd voor de klassieke variant: een crumble met appel. Heerlijk. Dankzij het gebruik van de havermoutvlokken wordt de laag van kruimeldeeg extra krokant en de licht zure Granny Smith appels zorgen voor een heerlijke zachte zoetzure smaak. Het is echt een geweldige crumble, die je zowel warm, lauw als koud kunt eten (hoewel warm altijd mijn voorkeur geniet). Wij hebben er echt van zitten smullen. 


Ingrediënten
  • 3 appels (bijv. Granny Smith)
  • 70 g fijne kristalsuiker
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 110 g bloem
  • 80 g kristalsuiker
  • 45 g havermout
  • 100 g boter, gesmolten
Extra nodig
Ovenschaal van 21 x 15 centimeter
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 45 minuten oven, 10 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en schil ze in ca. 2 centimeter grote blokjes. 
  • Doe de appelstukjes samen met de fijne kristalsuiker, het citroensap en een halve theelepel gemalen kaneel in een kom en meng deze ingrediënten door elkaar. Zet apart.
  • Doe de bloem samen met de kristalsuiker, de havermout en een halve theelepel kaneel in een kom en meng deze ingrediënten door elkaar met een garde. 
  • Voeg de gesmolten boter toe en roer deze door het bloem-mengsel tot alles net gemengd is tot een grove klonterige mix.
  • Schep de appelstukjes in de ovenschaal en verkruimel hier het bloem-havermout mengsel boven. 
  • Zorg ervoor dat alle appelstukjes bedekt zijn en druk het mengsel aan de randen een beetje aan.
  • Zet de ovenschaal op een bakplaat en bak de crumble ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de appels zacht zijn en het kruimelmengsel goudbruin van kleur. 
  • Laat de crumble iets afkoelen en serveer het liefst warm. 



Bron recept: Donna Hay

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen