zondag 14 december 2014

Certosino

Certosino
Al jaren staat het op mijn to-do lijstje: een echte traditionele Engelse kerstcake bakken. Helaas komt er elk jaar opnieuw niets van dit plan terecht. Een echte kerstcake moet je namelijk ruim van tevoren (lees: minstens 3 weken) maken zodat deze kan ‘rijpen’, en met nog minder dan twee weken te gaan voordat de feestdagen echt beginnen, ben ik ook dit jaar weer te laat. Hier baal ik ontzettend van, maar ja, dit is echt een typisch geval van ‘eigen schuld, dikke bult’. 

Gelukkig heb ik voor dit jaar wel een plan B achter de hand: de certosino uit het boek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson zal dit jaar op het kerst-menu staan. Een certosino is een Italiaanse kruidkoek met noten en vruchten, die versierd wordt met noten en gekonfijt fruit. Het is echt een heel goed alternatief voor de Engelse kerstcake. 

Net zoals een kerstcake is hij rijk gevuld en heerlijk kruidig van smaak, maar de certosino is lichter en geuriger en hij bevat lekkere brokjes chocolade en veel minder alcohol. Ik liet me in eerste instantie wel afschrikken door de lange lijst ingrediënten, maar het recept bleek echt heel makkelijk om te maken: de meeste tijd ben je kwijt met ingrediënten wegen en snijden. Het eindresultaat was echt verrassend lekker en heel apart. Elke hap zit echt bomvol smaak. En hoewel hij al fantastisch smaakt op de dag van het bakken, wordt hij naarmate je hem langer bewaard steeds lekkerder. Volgens Nigella is deze kruidkoek het lekkerst als je hem in heel kleine stukjes snijdt en er een glas vin santo (Toscaanse dessertwijn) bij schenkt. Nu ben ik zelf geen wijndrinker, dus over de wijn kan ik niet oordelen, maar ik kan je aanraden de stukjes niet al te klein te snijden, want je wilt er gegarandeerd nog één! 

Tip: het grof raspen van de appels gaat het makkelijkst met een keukenmachine ~ de exacte hoeveelheden vruchten en noten voor de decoratieve bovenkant heb ik niet benoemd, het hangt er namelijk helemaal van af wat je wilt gebruiken en hoe.


Ingrediënten
  • 75 g sultana rozijnen
  • 2 el Marsala
  • 350 g bloem
  • 2 tl zuiveringszout
  • 150 g heldere honing
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 40 g zachte boter, in blokjes + extra voor invetten springvorm
  • 3 el water
  • 1 el anijszaad
  • 1 tl kaneel
  • 375 g appels (2 middelgrote appels), grof geraspt
  • 200 g geblancheerde amandelen, grof gehakt
  • 50 g pijnboompitten
  • 75 g pure chocolade, gehakt
  • 75 g walnoten, gehakt
Suggesties voor versiering
  • ½ pot abrikozenjam
  • halve pecannoten
  • bigarreaus / geglaceerde kersen
  • geblancheerde amandelen
  • walnoten
  • gekonfijte vruchten
Extra nodig
Springvorm van 25 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 45-60 minuten oven, 90 minuten wachten


  • Laat de rozijnen 20 minuten weken in de Marsala.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in met wat boter en bekleed hem met bakpapier. 
  • Doe de bloem en het zuiveringszout in een kom en roer dit even goed door elkaar met een garde. 
  • Verwarm de honing, de fijne kristalsuiker, de zachte boter en het water al zachtjes roerend in een steelpan, tot de boter en suiker zijn opgelost. 
  • Voeg de anijszaadjes en de kaneel toe, roer even goed door. 
  • Giet dit vloeibare mengsel bij het bloemmengsel in de kom en roer dit goed door elkaar. 
  • Voeg de appel, de amandelen, de pijnboompitten, de chocolade, de walnoten, de geweekte rozijnen en de marsala waarin de rozijnen geweekt zijn toe.
  • Meng deze ingrediënten goed door het beslag. 
  • Schep het beslag in de vorm en bak de koek 45-60 minuten. Bedek de koek de laatste 15 minuten eventueel losjes met aluminiumfolie, zodat hij niet te donker wordt.
  • De koek is gaar als een satéprikker er schoon uit komt. 
  • Laat de koek helemaal afkoelen in de vorm. 
  • Breng in een steelpan de jam met 1 eetlepel water aan de kook.
  • Wrijf de jam door een zeef en bestrijk de koek ermee. De koek wordt zo lekker kleverig, zodat de versierselen blijven plakken. 
  • Versier de koek naar eigen inzicht met zoveel noten en gedroogde/gekonfijte vruchten dat je aan de bovenkant niets meer van de koek ziet. 
  • Kwast ten slotte de versierselen in met de rest van de warme jam zodat alles schittert en glanst. 

2 opmerkingen: