Bûche de Noël

Bûche de Noël

 


Nu de Goedheiligman al weer enkele dagen het land uit is, vind ik het de hoogste tijd om voorbereidingen te gaan treffen voor dat andere grote feest in de decembermaand: Kerstmis. Dit is een feest waar je nu al niet meer omheen kunt: wanneer je over straat loopt zie je op veel plaatsen de feestverlichting branden, de reclamespotjes op teevee en de reclamefolders op de mat staan vol met cadeau-ideeën en feestelijke aanbiedingen, de etalages zijn rijkelijk versierd en veel winkels hebben hun schappen vol liggen met allerhande kerst-prullaria en allerlei lekkers voor de feestdagen.

Ook tijdens Kerstmis vind ik het heerlijk om in de keuken te staan, dus de zoete kerst-lekkernijen worden in onze familie niet in de winkel gekocht maar zelf gebakken.

Wat er dit jaar zeker niet gaat ontbreken is een bûche de Noël (ook wel kerststronk, kerstboomstam of Yule Log genoemd): dit feestelijke gebak hoort gewoon bij kerst. Een traditionele Franse bûche de Noël ziet er altijd betoverend uit, maar mijn exemplaar heb ik lekker eenvoudig gehouden (ik ben vaak niet in de stemming voor overdadig versieren en al die pietepeuterigheid), gelukkig doet dit niets aan de smaak af. De heerlijke lichte en vochtige bloemloze chocoladecake is gevuld met slagroom die op smaak is gebracht met rum. Na het oprollen is de cakerol bestreken met koffie-chocoladeglazuur: elke hap smelt echt in je mond. Ik weet zeker dat deze bûche dit jaar een fantastische afsluiting van het kerstdiner zal zijn.

Tip: ik heb mijn bûche bestrooid met witte en pure chocoladeschilfers, maar traditioneel wordt hij versierd met poedersuiker. Deze suiker wordt gebruikt om de sneeuw na te bootsen en om je stam er winters uit te laten zien. Houd je wel van pietepeuterigheid dan kun je de bûche ook versieren met bijvoorbeeld takjes, hulstblaadjes, verse bessen en/of paddenstoelen-schuimpjes.


Ingrediënten

  • 5 eieren (L), gesplitst
  • 150 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 1 tl vanille-extract
  • 45 g cacao + 4 el
  • 1 el espressopoeder
  • 200 ml slagroom
  • 2 el bruine rum
  • 110 g poedersuiker + 1 el
  • 225 g roomboter, zacht
  • 1,5 el koffie-extract 

Extra nodig
Bakplaat van 36 bij 26 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

 

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakplaat in en bekleed deze met bakpapier, laat het papier aan alle kanten overhangen.
  • Klop in een kom de eidooiers met 100 g fijne kristalsuiker, tot je een dikke, bleke en romige crème hebt.Meng er het vanille-extract doorheen.
  • Zeef 45 g cacao en het espressopoeder boven het dooiermengsel en spatel dit er doorheen.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Strooi er dan geleidelijk 50 g fijne kristalsuiker bij en blijf kloppen tot het schuim in stijve pieken blijft staan.
  • Maak het dooiermengsel los door er een paar lepels schuim door te roeren.
  • Spatel er vervolgens voorzichtig in 2 porties de rest van het schuim door. Probeer de luchtigheid niet kwijt te raken.
  • Giet het cakebeslag op de bakplaat en strijk het glad.
  • Bak de cake in ongeveer 25-30 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
 
  • Leg ondertussen een vel bakpapier voor je neer op je werkblad. Meng 1 eetlepel cacao samen met 1 eetlepel fijne kristalsuiker in een kommetje.
  • Strooi & strijk dit uit over het vel bakpapier.
  • Als de cake gaar is haal je hem uit de oven. Laat hem heel even afkoelen en keer hem dan om op het met cacao en suiker bestrooide bakpapier.
  • Laat de cake helemaal afkoelen en verwijder dan voorzichtig het bakpapier.
 
  • Klop voor de vulling de slagroom met de rum en de 1 el poedersuiker stijf.
  • Bestrijk de cakeplak gelijkmatig met de rum-slagroom, helemaal tot aan de zijkanten.
  • Rol de cake voorzichtig op (er kunnen wat barstjes ontstaan, maar die dek je af met de glazuurlaag).
  • Leg de cake op een schaal.
  • Klop de zachte boter en het koffie-extract in een kom tot een luchtige massa.
  • Zeef er 110 g poedersuiker en 3 eetlepels cacao boven en klop die er goed door.
  • Bestrijk de cakerol voorzichtig met het glazuurmengsel.
  • Trek met een vork door het glazuur voor een boomstameffect.
  • Versier de cake eventueel met geschaafde/geraspte chocolade en/of bestuif hem met wat poedersuiker.




Reacties

  1. Misschien dat ik dit recept wel voor kerst gaat maken, het ziet er zo mooi en lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er heel erg aantrekkelijk uit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisteren heb ik deze chocoladerol gemaakt. Heerlijk!!! Ik heb de rum vervangen door koffielikeur en het extract ook door 2 flinke eetlepels koffielikeur en iets minder cacao in de botercrême. Ik heb al vaker iets van jouw blog gemaakt. Allemaal erg goed gelukt en lekker. Fijn dat je tegenwoordig vaker de bron vermeld omdat dat ook een idee geeft van wat diegene (de bron) maakt en dat bepaald dan weer of ik een boek van diegene aan ga schaffen. Ik blijf je volgen en jouw recepten maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anoniem, leuk om te horen! Ik probeer eigenlijk altijd (indien nodig) de bron van het recept te vermelden (of in het stukje tekst bovenaan of helemaal onderaan het recept) wel zo netjes vind ik. Pas als ik het recept (bijna helemaal) zelf bedacht hebt of een bestaand recept zodanig heb aangepast dat het niet meer op het origineel lijkt, besluit ik meestal de bronvermelding weg te laten. Groeten Tessa

      Verwijderen
    2. Hi Tessa, dat is echt ongelooflijk knap! Ik had me dat niet gerealiseerd. Ik probeer zelf ook weleens iets te veranderen, maar dat is niet altijd een onverdeeld succes. Bedenk me opeens dat je dan eigenlijk klaar bent voor "Heel Holland Bakt". Wil je daar verder komen dan moet je ook iets meer kunnen dan alleen een recept "nabakken". Misschien een ideetje? Ik ben dan in ieder geval je fan! Grapje hoor, voel je niet verplicht. Denk wel dat je het kan!

      Verwijderen
    3. Hoi Anoniem, er is slechts een klein aantal recepten waar ik geen bronvermelding bij heb staan, maar dit probeer ik in de toekomst wel te veranderen. Vooralsnog ontbreekt het mij vooral aan tijd... Je bent niet de eerste die over 'Heel Holland Bakt' begint. Ik vind dit echt een geweldig programma, maar ik ben niet iemand die graag in de spotlights staat en met mijn hoofd op tv wil. Ik heb nu al soms plaatsvervangende zenuwen voor de kandidaten, zelf er aan mee doen zou ik denk ik niet overleven :) Maar bedankt voor je vertrouwen! Groeten Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten