donderdag 20 november 2014

Witte chocoladetaartjes met kruidnoten

Witte chocoladetaartjes met kruidnoten
Nog even wachten en dan is het weer zover: sinterklaasavond. Voor mij is dit feest van de Goedheiligman echt het gezelligste & leukste familiefeest van het jaar. Naast de surprises, gedichten en cadeautjes mogen op deze avond de sinterklaaslekkernijen natuurlijk niet ontbreken. Ik denk dat er geen andere dag in het jaar is waarop zoveel suikergoed geconsumeerd wordt als op 5 december. 

En wat is het ‘heerlijk avondje’ nu zonder de heerlijke oer-Hollandse kruidnoten? Deze knapperige decembermaand-delicatesse maakt het feestje gewoonweg compleet. Het fijne aan kruidnoten is dat ze niet alleen heerlijk zijn om zo uit de hand te eten, maar dat je er ook allerlei leuke en lekkere dingen mee kunt doen. Dit jaar heb ik de spits afgebeten met Sinterklaas muffins, maar je kunt er ook deze witte chocoladetaartjes met kruidnoten van maken.

De taartjes zijn echt een onweerstaanbaar lekkere traktatie bij de koffie of thee of als afsluiter van een etentje. Natuurlijk smaken ze het hele jaar door verrukkelijk, maar in de sinterklaastijd smaken ze extra lekker. En of je nu zoet of stout geweest bent dit jaar, sinterklaasavond wordt met deze lekkernij een gegarandeerd succes. 

Tip: wanneer je geen kruidnoten aan kunt komen en/of geen zin hebt om ze zelf te bakken, kun je ook speculaasjes of bastognekoeken gebruiken. Maal de koekjes dan fijn, zodat je de kruimels tegen de zijkant van de taartjes kunt drukken. 


Ingrediënten
  • 55 g boter
  • 130 g kruidnoten
  • 70 g kristalsuiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 350 g witte chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 3 eierdooiers
  • kleine kruidnootjes voor de garnering
Extra nodig
6 bakringen van 7 centimeter doorsnede, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten


  • Leg een vel bakpapier op een groot plat bord (of snijplank). 
  • Bekleed de binnenkant van elke bakring met een reep bakpapier. Plak het papier met wat boter vast aan de ringen.
  • Plaats de bakringen op het met bakpapier beklede bord.
  • Maal 130 g kruidnoten fijn. Smelt de boter en meng deze met de gemalen kruidnoten. 
  • Verdeel het mengsel over de bodems van de bakringen en druk goed aan met de achterkant van een lepel. 
  • Zet in de koelkast. 
  • Week 1 blaadje gelatine in koud water. 
  • Smelt 200 g witte chocolade au bain-marie. 
  • Kook ondertussen 35 ml water in een steelpan en voeg de kristalsuiker toe. Blijf roeren tot de suiker opgelost is.
  • Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Knijp het blaadje gelatine goed uit en voeg toe aan het hete suikerwater. 
  • Klop de slagroom bijna stijf.
  • Doe een beetje slagroom bij de gesmolten chocolade en meng goed.
  • Giet het deels afgekoelde suikerwater over de eierdooiers en meng dit goed door elkaar. 
  • Spatel de eierdooiers door het slagroom-chocolademengsel.
  • Voeg vervolgens de rest van de slagroom toe. Meng goed door elkaar met een spatel tot je een homogeen mengsel gekregen hebt. 
  • Giet het mengsel op de kruidnotenbodempjes in de bakringen en laat de taartjes minstens 6 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de bakringen en trek daarna voorzichtig het bakpapier los. 
  • Druk de kleine kruidnootjes tegen de zijkant van de taartjes.
  • Schaaf de resterende 150 g witte chocolade en strooi deze over de taartjes.



Bron recept: gebaseerd op een recept uit Juliette’s Speculoos

5 opmerkingen:

  1. Het water loopt me al uit de mond. Morgen maken en proeven natuurlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je het in een gewone taartvorm maakt, moet je dan dezelfde hoeveelheden aanhouden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het ligt er natuurlijk aan wat je met een 'gewone' taartvorm bedoeld, maar de hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor een ronde taartvorm van 18 centimeter doorsnee en 6 centimeter hoog. Ik zou wel wat extra kruidnoten voor de bodem gebruiken, deze wordt anders wel heel erg dun. Groeten Tessa

      Verwijderen