zondag 30 november 2014

Kruidnotentaartjes met sinaasappelmousse

Kruidnotentaartjes met sinaasappelmousse
Sinds het moment dat Sinterklaas en zijn Pieten weer in ons land zijn, staat het leven van veel Nederlanders grotendeels in het teken van het zetten van de schoen, het kopen & krijgen van cadeautjes en het eten van taaitaai, marsepein en strooigoed. En nu het heerlijk avondje alweer bijna is gekomen, rennen velen nog snel even naar de supermarkt om de kruidnoten massaal in te slaan. 

Natuurlijk bak ik deze knapperige nootjes zelf: de afgelopen weken heb ik dit dan ook enkele malen samen met mijn nichtje (de kleinste bakpiet in onze familie) gedaan. En terwijl ik tijdens één van deze bak-middagen kruidnootjes aan het rollen was, vroeg ik mezelf af wat er nog meer mogelijk zou zijn met het lekkere kruidnotendeeg. Gelukkig was het idee voor deze kruidnotentaartjes met sinaasappel-mousse snel geboren. 

Net zoals kruidnoten zijn sinaasappels onlosmakelijk met het sinterklaasfeest verbonden: een taartje waarin deze ingrediënten worden samengebracht leek mij dan ook zeer passend voor de tijd van het jaar. Na wat geëxperimenteer in de keuken kwam ik tot een verrukkelijk eindresultaat. De sinaasappelmousse is heerlijk licht, luchtig en fris en de combinatie met de kruidnoten is er één om je vingers bij af te likken. De afsluiting van de sinterklaasperiode was nog nooit zo lekker. 

Tip: dit recept is goed voor ca. 10 taartjes. Mocht je minder taartjes willen maken, halveer dan gewoon het recept voor de sinaasappelmousse en voor het kruidnotendeeg. Je kunt natuurlijk ook het recept hieronder aanhouden en van het resterende deeg kruidnoten bakken. Bij het recept voor kruidnoten op dit blog kun je lezen hoe je dit moet doen ~ de mousse maakt het kruidnoten-taartbodempjes zacht, dus wacht niet té lang met het opeten van deze lekkernij ~  de sinaasappelmousse vraagt om het citroensap van één citroen. Nu variëren citroenen vaak in formaat, wat resulteert in verschillende hoeveelheden sap. Een zoekopdracht op het internet leert dat je gemiddeld 3 eetlepels citroensap uit één citroen haalt. Je kunt deze hoeveelheid gebruiken voor dit recept, of anders gewoon op je gevoel en smaak afgaan. 


Ingrediënten
  • 150 g roomboter
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 15 g speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • snufje zout
  • 2 el melk
  • 5 blaadjes gelatine (8 gram)
  • 300 ml sinaasappelsap, vers geperst
  • de rasp van 1 sinaasappel
  • sap van 1 citroen
  • 100 g kristalsuiker + eventueel extra voor garnering
  • 400 ml slagroom
  • eventueel sinaasappelpartjes voor de garnering
  • eventueel kruidnoten voor de garnering
Extra nodig
2 cupcakebakblikken met elk 12 holtes, bakpapier, ronde uitsteekvorm van ca. 10-11 centimeter doorsnee, citruspers
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 22-24 minuten oven, 3 uur wachten


  • Knip 10 stroken van ongeveer 2 centimeter breed en 15 centimeter lang uit een vel bakpapier.
  • Zet de cupcakebakblikken voor je neer op je werkblad en draai ze om, zodat de openingen van de holtes aan de onderkant zitten (de taartbodempjes worden aan de buitenkant van het blik gebakken).
  • Vet bij het ene bakblik de buitenkant van 6 holtes en bij het andere bakblik de buitenkant van 4 holtes in. Vet de bollingen om en om in, de taartbodempjes zullen namelijk rijzen in de oven, en zo zullen ze elkaar niet raken en aan elkaar versmelten.
  • Plak de repen bakpapier over de ingevette bollingen en bestrijk deze met nog wat boter. Straks leg je hier de plakjes kruidnotendeeg overheen en het bakpapier zorgt ervoor dat je de taartbodempjes na het bakken makkelijk los kunt trekken. 
  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Kneed de boter, de donkere basterdsuiker suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout goed door elkaar. 
  • Voeg twee eetlepels melk aan het beslag toe en kneed goed door tot een soepel deeg (voeg eventueel nog wat meer melk toe als het deeg niet soepel aanvoelt). 
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap en steek met een ronde uitsteekvorm van ca.10-11 centimeter doorsnee 10 cirkels uit het deeg.
  • Bekleed de ingevette bollingen van het cupcakebaklik met de deegcirkels. Druk goed aan. 
  • Bak de kruidnoten-taartbodempjes in het midden van de oven in ongeveer 22-24 minuten gaar. Zorg ervoor dat de bakjes niet te donker worden, want dan worden ze bitter van smaak. 
  • Haal het cupcakebakblik uit de oven en laat de taartbodempjes koud worden op het bakblik.
  • Trek voorzichtig aan de stukjes bakpapier om de taartbodempjes van het bakblik af te halen.
  • Week de gelatine in 100 ml sinaasappelsap. Verhit dit vervolgens tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost. 
  • Roer er 200 ml sinaasappelsap, het citroensap, de sinaasappelrasp en 100 gram kristalsuiker door. 
  • Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen 400 ml slagroom lobbig.
  • Spatel de lobbige slagroom door het sinaasappelmengsel.
  • Vul de kruidnoten-taartbodempjes met het mengsel. Zet de taartjes ongeveer 3 uur in de koelkast om de vulling te laten opstijven. 
  • Versier ze voordat je ze serveert eventueel met een partje sinaasappel en wat kruidnootjes.


2 opmerkingen:

  1. Helaas zijn er meer kruidnotentaartjes gebroken toen ik ze van het muffinblik afhaalde.
    Overigens waren de taartjes wel erg doorzichtig om te zien. Mogelijk is dit de oorzaak?
    De smaak is verrukkelijk en de mousse erbij vormen een heerlijke combinatie.
    Graag zou ik tips willen krijgen hoe ik de kruidnotentaartjes heel kan houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou je de tip willen geven de deegplakjes niet te dun te maken, want 'doorzichtig' waren ze bij mij alles behalve. Steek dus niet 10 cirkels in één keer uit, maar rol het deeg uit, steek er een paar cirkels uit, schraap de restjes deeg bij elkaar, rol het opnieuw uit en steek er weer cirkels uit (eventueel nog vaker herhalen). Ik vermoed dat dikkere deegplakjes minder makkelijk aan de vorm blijven kleven. En natuurlijk niet vergeten de vorm héél goed in te vetten. Succes ermee!

      Verwijderen