donderdag 18 september 2014

Tarte Tatin

Tarte Tatin
De bakvormen, deegrollers en heel veel andere soorten bakgerei worden waarschijnlijk de komende weken in menig Nederlandse keuken weer uit de kast getrokken nu het tweede seizoen van Heel Holland Bakt weer is begonnen. Natuurlijk zat ook ik de eerste afleveringen aan de buis gekluisterd, dit is nu eenmaal een programma dat je als bakfanaat eigenlijk niet kunt/mag missen. 

Het is niet alleen een leuk programma om naar te kijken (mede dankzij Martine Bijl, die er met haar heerlijke humor de stemming goed in weet te houden) maar tot nu toe krijg ik er ook heel veel inspiratie van. In de eerste aflevering hadden alle opdrachten een Frans tintje en de signatuuropdracht (het maken van een welbekend recept waar je je eigen draai aan kunt geven) was deze keer het maken van een Tarte Tatin: de klassieke Franse omgekeerde appeltaart. 

En hoewel de lijst met recepten die ik ooit gemaakt heb lang is, komt een Tarte Tatin daar niet op voor, en dat terwijl ik wél al maanden een Tarte Tatin vorm in mijn bezit heb. 

Zoals in de uitzending duidelijk werd hoeft de taart niet per se met appels gemaakt te worden (en hij hoeft ook niet zoet te zijn), maar ik besloot toch de klassieke variant te maken: de eigen draai komt later wel als ik ‘m een beetje onder de knie heb. Het maken van een Tarte Tatin lijkt namelijk simpel, maar dat is het allesbehalve: het deeg moet mooi gaar zijn, de vulling mag niet te nat zijn en het belangrijkste is natuurlijk de smaak (en ook het uiterlijk speelt een rol). De eerste exemplaren die ik maakte verdwenen helaas meteen in de groene klikobak. Gelukkig kwam er na een poging of vijf eindelijk een mooie Tarte Tatin uit de vorm. De verwachtingen waren inmiddels hoog gespannen maar het resultaat was echt verrukkelijk. Het is een heerlijk taartje geworden met een krokante bodem en lekkere zachte appels met karamel. Om van te smullen. 

Tip: hoewel de Tarte Tatin zonder toeters en bellen al erg lekker is, kun je er ook een bolletje ijs of crème fraîche bij serveren ~ voor extra smaak kun je een halve theelepel gemalen kaneel toevoegen aan de suiker die je in de vorm strooit ~ gebruik geen moesappels voor dit recept, maar appels die wat minder vocht verliezen (zoals Jonagold, Elstar of Cox).


Ingrediënten
  • 170 g bloem
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 170 g koude boter
  • 1 eierdooier
  • 2 el ijswater
  • snufje zout
  • 4-5 handappels
Extra nodig
Tarte Tatin vorm van 20 centimeter doorsnee, huishoudfolie, groot plat bord
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 20-30 minuten oven, 20 minuten wachten


  • Zeef de bloem, 30 g fijne kristalsuiker en het zout boven een kom. 
  • Voeg 85 g koude boter in blokjes toe en wrijf deze er met je vingertoppen door tot het deeg op broodkruimels lijkt. 
  • Roer met een stomp mes de eierdooier en het ijswater erdoor.
  • Kneed het mengsel met je handen tot er een stevig, samenhangend deeg ontstaat. 
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het in de koelkast. 
  • Snijd 85 g boter in dunne plakjes en bedek hiermee de bodem van de Tarte Tatin vorm. 
  • Strooi 170 g fijne kristalsuiker over de boter en zorg ervoor dat het een egale laag wordt.  
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. 
  • Schik de appels met de bolle kant omlaag in de vorm en leg ze stevig tegen elkaar aan. 
  • Zet de vorm op laag tot matig vuur. Laat het geheel 20-30 minuten koken en bubbelen, tot de boter en suiker gekarameliseerd zijn, een diepbruine kleur hebben en het overtollige vocht van de appels is verdampt. 
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bestrooi je werkblad met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot een redelijk dikke cirkel ter grootte van de bovenkant van de vorm. 
  • Haal de vorm van het vuur en zet hem op een hittebestendige ondergrond. 
  • Leg het deeg voorzichtig op de appels, het moet de appels helemaal bedekken. 
  • Stop de randjes van het deegdeksel vlug in (duw het deeg naar de bodem van de vorm) en prik het deeg vaak in met een vork. 
  • Zet de vorm op een bakplaat en bak de Tarte Tatin 20-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin en knapperig is. 
  • Laat hem 4-5 minuten afkoelen en snijd dan met een stomp mes de rand los van de vorm. 
  • Leg een groot plat bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel om. 
  • Eet de Tarte Tatin warm of op kamertemperatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen