donderdag 4 september 2014

Bananenmuffins

Bananenmuffins
Hoewel ik mezelf in de vroege ochtenduren vaak tevreden stel met knäckebröd voor het ontbijt, zijn er ook wel eens van die ochtenden dat ik naar iets anders snak. Muffins bijvoorbeeld. Gelukkig was daar Nigella Lawson (Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?) die mijn honger naar een smakelijke ontbijtmuffin in een oogwenk wist te stillen. Zij bedacht namelijk dit super simpele & zeer snel te bereiden recept voor bananenmuffins. 

Deze kleine lekkernijen zijn lekker zacht en luchtig, een beetje vochtig en heerlijk zoet. Om van te smullen! In plaats van (on)geraffineerde suiker wordt er in dit recept honing gebruikt, wat echt een fantastische smaakcombinatie vormt met de (zoete) banaan (als je het bananenbrood met honing van dit blog een keer gemaakt hebt, dan wist je dat natuurlijk al). 

Deze muffins in combinatie met een kopje verrukkelijke ‘zomerbries’ thee zorgde ervoor dat ik mijn ochtend echt heerlijk kon beginnen. Tip: de muffins worden uiteindelijk niet zo heel groot (wat ik persoonlijk erg prettig vind), maar als je wat grotere exemplaren wilt giet je gewoon wat meer beslag in de vormpjes, dus in plaats van 6 muffins maak je er dan maar 5 of 4. De baktijd wordt dan wel iets langer ~ luchtdicht verpakt zijn de muffins een aantal dagen tot een week houdbaar.


Ingrediënten
  • 15 g boter
  • 40 g vloeibare honing
  • ¼ tl vanille-extract
  • 175 g rijpe banaan
  • 75 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl dubbelkoolzure soda
  • ¼ tl kaneel
  • snufje zout
Extra nodig
Muffin bakblik met 6 holtes, 6 papieren muffinbakjes
Tijd (ongeveer)
5-10 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 15 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Verwarm in een pan op laag vuur de boter, honing en vanille-extract tot de boter gesmolten is. Zet de pan van het vuur.  
  • Prak de banaan/bananen. Meet in een kom de bloem, het bakpoeder, dubbelkoolzure soda, kaneel en zout af en roer dit door elkaar met een garde. 
  • Roer het gesmolten botermengsel en de bananenpuree door de droge ingrediënten. Meng niet te driftig: roer gewoon een paar keer met een vork, tot je een klonterig mengsel hebt. 
  • Zet de papieren bakjes in de holtes van het muffin bakblik en vul ze voor tweederde met het beslag. 
  • Bak de muffins in 20-25 minuten gaar in de oven. 
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de bakvorm en plaats ze dan nog ongeveer 10 minuten op een rooster om verder af te koelen.



Bananenmuffins


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen