donderdag 19 juni 2014

Witte chocoladetruffels met speculaas

Witte chocoladetruffels met speculaas
Toen ik een paar maanden geleden de witte chocoladetaart met speculaas maakte, was ik aangenaam verrast door de verrukkelijke combinatie van witte chocolade met speculaas. En hoewel het geen grote moeite koste om de taart te maken, hoopte ik dat er nóg een makkelijkere manier te vinden zou zijn om deze heerlijke smaakcombinatie op tafel te krijgen. 

Die manier heb ik nu gevonden in de vorm van deze witte chocoladetruffels met speculaas. Ik verbaas me er altijd over hoe eenvoudig truffels te maken zijn en ook bij deze exemplaren was dit een fluitje van een cent. Je combineert wat chocolade, slagroom, boter en eventueel een extra smaakmaker, rolt hier balletjes van die je daarna door de speculaaskruimels rolt en je hebt een heerlijke kleine traktatie geproduceerd. 


Deze witte chocoladetruffels zijn heerlijk zoet en romig, ze smelten in de mond en de toevoeging van de speculaaskruimels zorgt voor een mooi textuur-contrast. Heerlijk bij een kopje thee of gewoon lekker voor tussendoor. 

Tip: voor deze truffels heb ik amandel-extract gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere smaakmakers gebruiken, zoals vanille-extract, oranjebloesemwater of likeur naar keuze (zoals Cointreau). Deze smaakmakers zijn trouwens optioneel, want ook zonder smaken de truffels heerlijk ~ als je niet van speculaas houdt, kun je de truffels bijvoorbeeld ook door fijngemalen bastognekoeken, fijngeraspte witte chocolade, fijngehakte geroosterde hazelnoten of poedersuiker rollen ~ gebruik de beste witte chocolade die je kunt vinden. 


Ingrediënten
  • 150 g witte chocolade, fijngehakt
  • 55 g boter, in blokjes
  • 2 el + 1 tl slagroom
  • 1 tl amandel-extract
  • 100 g speculaas
Extra nodig
keukenmachine, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten


  • Doe de witte chocolade met de boter en de slagroom in een hittebestendige kom en zet die op een pan met zacht kokend water (au bain-marie).
  • Roer bijna niet en draai het vuur uit zodra de chocolade half gesmolten is. Door de warmte in de kom zal het verder smelten. 
  • Roer het amandelextract door het mengsel. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet deze minstens 2 uur in de koelkast. 
  • Maal de speculaas fijn in een keukenmachine en doe de fijne kruimels in een diep bord.
  • Maak kleine bolletje van het chocolademengsel en rol deze door de speculaaskruimels. 
  • Zet de truffels tot serveren nog even in de koelkast.

2 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Hoeveel truffels krijg je uit dit recept? En hoeveel ml slagroom gebruik je nou? (Er staat 2 eetlepels en 1 theelepel, dit begrijp ik niet) alvast erg bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Valerie, het aantal truffels dat je uit dit recept kan halen varieert, het ligt er namelijk aan hoe groot je de truffels wilt hebben (en hoe groot je dus de bolletjes rolt). Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer weet hoeveel truffels ik uit dit recept gehaald heb, dus daar kan ik helaas niets over zeggen.
      Een eetlepel staat gelijk aan 15 ml (op precies te zijn 14,8) en een theelepel aan 5 ml (om precies te zijn 4,9), in totaal heb je dus 35 ml slagroom nodig. Het aanschaffen & gebruik van maatlepeltjes kan ik je zeker aanbevelen, want kleine hoeveelheden kunnen zo veel nauwkeuriger worden afgepast dan bijvoorbeeld met het gebruik van een maatbeker.
      Groeten, Tessa

      Verwijderen