Genoise met zomerfruit

Genoise met zomerfruit
 

Het is elk jaar weer een feest als het zomerfruit tevoorschijn komt. Al die aardbeien, frambozen, kersen, abrikozen, meloenen, perziken, nectarines en (aal)bessen zijn dan ook onweerstaanbaar lekker. Ik kan ze maar moeilijk laten liggen. Het liefste eet ik al dat zoete, sappige en frisse zomerfruit gewoon uit het vuistje, vooral als het een warme dag is. Terwijl ik bezig ben achter mijn computer of een boek lees in de tuin kan ik zonder enige moeite een bakje frambozen of aardbeien weg snoepen. Heerlijk.

Toch laat ik mij ook elk jaar weer verleiden om met deze zomerse vruchten aan de slag te gaan in de keuken. Zomerfruit kan namelijk een uiterst gelukkige verbintenis aangaan met andere ingrediënten. Neem nu bijvoorbeeld genoise: deze lichte & delicate cake combineert fantastisch met vers fruit (en veel slagroom). Elke hap van dit verrukkelijke baksel doet je dromen van de zomer & herinneren aan de zon. Dus ook als het geen zomerse dag is, zorgt deze taart er wel voor dat je net kan doen alsof. 

Tip: in het recept giet ik aardbeienpuree over de slagroom heen, maar je kunt deze puree ook door de slagroom spatelen ~ in plaats van aardbeien, bosbessen en frambozen kun je natuurlijk ook andere soorten zomerfruit gebruiken. Kies gewoon fruit dat je lekker vind.


Ingrediënten

  • 6 eieren (L)
  • 185 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 55 g boter, gesmolten
  • 185 g bloem, gezeefd
  • 1 tl citroenrasp
  • 300 g aardbeien
  • 2 el poedersuiker + extra om te bestrooien
  • 500 ml slagroom
  • 6 el kristalsuiker
  • 250 g blauwe bessen
  • 250 g frambozen

Extra nodig
2 taart/springvormen van 18 centimeter doorsnee, staafmixer
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, ca. 35 minuten oven, 45 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de taartvormen in en bestuif ze met bloem.
  • Klop in een hittebestendige kom de eieren schuimig. Voeg de fijne kristalsuiker, vanillesuiker en een snufje zout toe.
  • Zet de kom op een pan met sudderend water (au bain-marie).
  • Klop het mengsel met een elektrische handmixer tot een lichte, luchtige & romige crème die als een dik lint van de garde loopt.
  • Neem de kom van de pan.
  • Voeg de gezeefde bloem, gesmolten boter en citroenrasp toe en schep dit voorzichtig door de crème: probeer er zoveel mogelijk lucht in te houden.
  • Verdeel het mengsel over de twee taartvormen en zet ze ca. 35 minuten in het midden van de voorverwarmde de oven, tot de cakes een gouden kleur hebben en iets loskomen van de rand van het blik.
  • Laat de cakes 5 minuten in de vorm afkoelen en leg ze dan op een rooster om helemaal koud te worden.
 
  • Pureer ondertussen 200 g aardbeien met 2 el poedersuiker tot een gladde puree.
  • Klop de slagroom stijf met 6 el kristalsuiker.
  • Snijd beide cakes horizontaal doormidden.
  • Leg een van de delen met de opengesneden kant naar boven op een schaal/bord.
  • Verdeel een derde van de slagroom erover en giet een derde van de aardbeienpuree over de room.
  • Leg een kwart van de blauwe bessen en frambozen langs de rand.
  • Leg de tweede cakelaag er bovenop en herhaal de vorige twee stappen, maak zo ook nog een derde laag.
  • Leg de laatste cakelaag er bovenop en bestrooi deze met poedersuiker.
  • Leg de laatste aardbeien, blauwe bessen en frambozen er bovenop. Bestrooi ze nog licht met poedersuiker en serveer de taart. 



Reacties

Een reactie posten