donderdag 6 maart 2014

Choco-sinaasappeltaartje

Choco-sinaasappeltaartje
Naast het bakken van zoete lekkernijen, ben ik ook dol op het lezen erover. Je kunt mij echt blij maken met een goed bakboek of –magazine: lekker bladeren, foto’s kijken en inspiratie opdoen. Ik kan er uren zoet mee zijn. Zelfs wanneer ik in bed lig, omring ik mijzelf het liefst met een flinke stapel culinaire lectuur. Het zal je vast niet verbazen dat ik in boek- en kookwinkels dan ook altijd word aangetrokken door de kast met bakboeken. Ik moet mijzelf elke keer weer inhouden om niet een nieuw exemplaar te kopen. 

Toch zijn er van die dagen dat ik even moet toegeven aan mijn verslaving. Zo was ik een tijdje geleden in de binnenstad van Nijmegen. Ik had die dag al een enorme rotdag en tot overmaat van ramp begon het ook nog eens heel erg hard te regenen. 


Tegen de wolkbreuk met bijbehorende windvlagen was mijn parapluutje niet opgewassen, met als gevolg dat ik er binnen de kortste keren uitzag als een verzopen kat. Vol zelfmedelijden ben ik toen net voor sluitingstijd mijn favoriete Nijmeegse kookwinkel binnengestapt (Zus & Zo Keukengerei) en heb ik mezelf het bakboekje Tartelettes! Van Christophe Adam cadeau gedaan. Hoewel ik moe, doorweekt en tot op het bot verkleumd was, zat ik een half uurtje later goedgehumeurd in de trein op weg naar huis. Alleen al door het kijken naar zoveel lekkers werd ik ontzettend vrolijk. En omdat ik een chocoholic ben, bleef mijn blik natuurlijk hangen bij het recept voor choco-sinaasappeltaartjes. 

De volgende dag heb ik ze meteen gemaakt en het resultaat was fantastisch. Het zijn taartjes om je vingers bij af te likken: ze zijn heerlijk fris, niet te zoet en de combinatie van het chocolade taartbodempje met de zachte sinaasappelmousse en frisse sinaasappelgelei is verrukkelijk. Het toefje Nutella met mascarpone maakt het taartje helemaal af. 


Ingrediënten
  • 85 g poedersuiker
  • 25 g gemalen amandelen
  • 125 g boter, zacht
  • 2 g zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 195 g bloem
  • 20 g cacaopoeder
  • 7 blaadjes gelatine
  • 220 ml vers sinaasappelsap
  • het sap van ¼ citroen
  • 55 g kristalsuiker
  • 160 ml slagroom
  • 90 g mascarpone
  • 90 g Nutella
Extra nodig
8 ronde taartringen van 8 centimeter doorsnee, bakplaat, bakpapier, spuitzak met spuitmondje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 15 minuten oven, 4 ½ uur wachten


  • Zeef de poedersuiker in een grote kom. Voeg de gemalen amandelen, de boter, het zout en de vanillesuiker toe. Meng deze ingrediënten tot een homogeen mengsel.
  • Breek het ei boven de kom en spatel deze erdoorheen. 
  • Zeef de bloem en de cacao erboven en meng deze ingrediënten met de spatel kort maar goed door het deeg. 
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 2 tot 3 uur in de koelkast rusten. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak (of tussen 2 vellen bakpapier) uit tot een 2 millimeter dikke lap. 
  • Steek hieruit 8 ronde lapjes. 
  • Vet de taartringen in met boter en bekleed ze met de deeglapjes. Prik met een vork gaatjes in de bodem. 
  • Zet de vormpjes op de met bakpapier beklede bakplaat en bak de taartjes 15 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat. 
  • Meng de mascarpone met de Nutella en zet het mengsel in de koelkast tot je het weer nodig hebt. 
  • Week 2 blaadjes gelatine in 40 ml sinaasappelsap. Verhit dit vervolgens in een steelpan tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost. Roer er 80 ml sinaasappelsap, het citroensap en 40 g kristalsuiker door. 
  • Laat het mengsel afkoelen. Klop ondertussen 160 ml slagroom lobbig.
  • Spatel de lobbige slagroom door het afgekoelde sinaasappelmengsel. 
  • Vul de taartbodempjes tot drie vierde met de sinaasappelmousse. 
  • Zet de taartbodempjes minstens 1 uur in de koelkast om de vulling om te laten stijven.
  • Laat 5 blaadjes gelatine weken in 100 ml water. 
  • Roer 15 g kristalsuiker door 100 ml sinaasappelsap. Verwarm dit mengsel tot het bijna kookt. 
  • Haal de pan van het vuur en roer de goed uitgeknepen gelatine erdoor. 
  • Laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm. 
  • Schenk de sinaasappelgelei tot aan de rand van de taartjes en zet deze nog eens 20 minuten in de koelkast. 
  • Spuit op elk taartje een toefje mascarpone met Nutella.

4 opmerkingen:

  1. Zou ik ook 1 grote taart ring kunnen gebruiken ipv 8 kleine of zijn de verhoudingen dan heel anders qua ingrediënten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Vera,
      Ik denk wel dat je hier 1 grote taartring voor kunt gebruiken. Hoe het dan precies met de verhoudingen zit durf ik niet te zeggen, maar ik voorzie geen hele grote verschillen. De taartringen die ik gebruikte waren wel redelijk laag, dus als je een hoge taartring gebruikt zal deze zo'n 20 cm in doorsnee moeten zijn schat ik zo. Ik zou de bodem dan ook iets dikker uitrollen zodat je wat meer stevigheid in de rand hebt. Ook het opstijven in de koelkast zal iets meer tijd vergen. Al met al wordt het denk ik gewoon een kwestie van uitproberen, want ik durf niet met zekerheid te zeggen hoe het uit gaat pakken.
      Heel veel groeten, Tessa

      Verwijderen
  2. Vandaag gemaakt met een sloffenring, op grootse stand, deeg wel omhoog gewerkt om genoeg vulling erin te kunnen doen. staat nu in de oven ben erg benieuwd..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gemaakt met taartvormpjes, gaan er prima uit. Zijn heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen