zondag 2 februari 2014

Torta alla gianduia (Nutellataart)

Torta alla gianduia (Nutellataart)
Chocoladeliefhebbers opgelet! Voor deze blogpost heb ik een verrukkelijke chocolade-hazelnoot taart gebakken, de ‘torta alla gianduia’ uit het boek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson. Nigella noemt deze taart ook wel ‘Nutellataart’. Dit klinkt iets minder indrukwekkend, maar ze noemt het beestje wel bij zijn naam: in de taart wordt namelijk een hele pot Nutella chocolade-hazelnootpasta verwerkt. Ja, je leest het goed, een hele pot Nutella. 

Het maken van deze taart was voor mij als chocoholic (én iemand die Nutella het liefst rechtstreeks met grote lepels uit de pot eet) dan ook een verleiding die ik uiteraard niet kon weerstaan. Deze taart is werkelijk een droom: de combinatie van de vochtige chocoladetaart met de romige ganache en de knapperige geroosterde hazelnoten is een ware smaaksensatie. 

De woorden om de smaak van deze taart te beschrijven schieten eigenlijk tekort. Om die te begrijpen moet je deze taart gewoon bakken. En dit bakken is verrassend simpel. Het recept voor deze torta alla gianduia is een van die zeldzame recepten waarvan het eindresultaat heel indrukwekkend lijkt, terwijl je er niet heel veel moeite voor hebt gedaan of heel veel tijd in hebt gestoken. Echt een supertaart!

Tip: ik weet dat het moeilijk is, maar als je het geduld op kan brengen wacht dan een dag voordat je de taart aansnijd, want een dag na het bakken is de taart nóg lekkerder. Nigella waarschuwt er trouwens voor om de taart niet van de bodem van je springvorm te halen, omdat het vochtige gebak dan uit elkaar kan vallen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit wel mogelijk is zonder brokken te maken, maar gebruik dan wel een cake lifter en ga heel voorzichtig te werk. 


Ingrediënten
  • 6 eieren, groot
  • snufje zout
  • 125 g boter, zacht
  • 400 g Nutella
  • 2 el Frangelico of bruine rum
  • 100 g gemalen hazelnoten
  • 225 g pure chocolade
  • 100 g hele hazelnoten
  • 1,25 dl slagroom (of double cream)
Extra nodig
Springvorm met een doorsnede van 23 centimeter, bakpapier, bakplaat
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 50 minuten oven, 90 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Rooster 100 g hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat in ongeveer 7 minuten goudbruin. 
  • Laat de hazelnoten helemaal koud worden op een bord. 
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Vet de springvorm in en bekleed hem met bakpapier. 
  • Smelt 100 g pure chocolade en splits de 6 eieren. 
  • Klop in een grote kom de eiwitten en het zout stijf (maar niet droog). 
  • Klop in een andere kom de boter met de Nutella door elkaar. Meng er 1 eetlepel Frangelico (of bruine rum), de eierdooiers en gemalen hazelnoten doorheen. 
  • Spatel de afgekoelde gesmolten chocolade door het mengsel en roer er een grote klodder eiwit doorheen. 
  • Spatel daarna met zachte hand de rest van het eiwit, in drie porties verdeelt, door het mengsel. 
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de taart circa 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot het gebak van de zijkant van de vorm loslaat. 
  • Laat de taart in de vorm op een rooster afkoelen. 
  • Verwarm in een pan met dikke bodem op laag vuur de slagroom, 1 el Frangelico (of bruine rum) en 125 g pure chocolade in stukjes. 
  • Haal de pan van het vuur wanneer de chocolade gesmolten. Spatel het chocolademengsel over in een kom en klop het mengsel tot het de juiste dikte heeft om uit te smeren. Je kunt het mengsel, nadat je het even goed hebt doorgeklopt, ook laten rusten (in de koelkast), dan wordt het vanzelf dikker. 
  • Maak de springvormrand voorzichtig los. 
  • Strijk het chocolademengsel over de taart en leg hem vol met de geroosterde hazelnoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen