zondag 1 december 2013

Speculaas-kruidnoten whoopies

Speculaas-kruidnoten whoopies
Nog een paar nachtjes slapen (om precies te zijn vier)
En dan komt het heerlijk avondje vol met plezier.

Pepernoten, taaitaai en marsepein worden elk jaar gebracht door Sinterklaas, 
Maar de bakpiet bakte dit jaar ook whoopies met kruidnoten en speculaas. 

Op pakjesavond worden wij naast de cadeautjes nu heel erg blij, 
Van deze heerlijke nieuwe sinterklaaslekkernij. 

De whoopies zijn ideaal om met anderen te delen,
En dat komt goed uit want op sinterklaasavond ben je vaak met velen.

Ook er fijn: ze zijn in een mum van tijd gereed
                                                     En maken de feestelijke avond helemaal                                                                                compleet.

Ingrediënten
  • 290 g roomboter
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml golden syrup
  • 75 ml gembersiroop
  • 480 g bloem
  • 2 ½ tl speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 ml karnemelk
  • 300 g poedersuiker
  • 25 ml room
  • ½ tl amandelextract
  • 50 g fijngemalen kruidnoten
Extra nodig
2 spuitzakken met spuitmondjes, met bakpapier beklede bakplaat
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 12 minuten oven, 20 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Mix 140 g boter en de donkerbruine basterdsuiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg het ei toe en klop tot een homogeen mengsel.
  • Meng de golden syrup en gembersiroop door het deeg. 
  • Zeef de bloem met 1 ½ theelepel speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout.
  • Voeg ze toe aan het deeg en klop heel kort todat alles is opgenomen en je geen bloemresten meer ziet. 
  • Klop er tenslotte de karnemelk door en mix tot een glad deeg. 
  • Doe het deeg in een spuitzak en spuit kleine hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat tussen de whoopies genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken.
  • Bak de whoopies in 12 minuten gaar: ze moeten terugveren als je erop duwt.
  • Laat de whoopies afkoelen. 
  • Klop voor de vulling 150 g zachte roomboter luchtig en romig. 
  • Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en klop tot een homogeen geheel.  
  • Voeg 25 ml room, ½ theelepel amandelextract en 1 theelepel speculaaskruiden toe. Klop tot een gladde botercrème. 
  • Spatel tenslotte de gemalen kruidnoten door de crème.
  • Doe de crème in een spuitzak en spuit de vulling op de ene helft van de whoopies en bedek met de andere helft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten