Roze koeken

Roze koeken
 
 
Wanneer ik in mijn supermarkt naar de bakafdeling loop, kom ik ook automatisch terecht bij het koekschap. Aangezien ik geen in-een-fabriek-geproduceerde-koekjes meer koop maar mijn koekjes zelf bak, hoort dit koekschap geen verleiding te zijn. Toch zie ik elke keer vanuit mijn ooghoek een koeksoort die er om smeekt om gekocht te worden: de roze koeken (ook wel glacékoeken of fondantcakes genaamd).

Deze koeken, gemaakt van heerlijk zachte cakejes waar je tanden in wegzakken en bedekt met roze glazuur dat smelt in je mond, zijn om van te watertanden zo lekker. Dus als ik mijn boodschappenmandje aan het vullen ben met bakartikelen, is de verleiding altijd erg groot om toch ook een pak met deze koeken te kopen.

Maar ondanks de verleiding weet ik de roze koeken lokroep al jaren te weerstaan. Ik weet namelijk wat er gebeurd als ik ze koop: ik eet ze thuis meteen alle vier op. Om vervolgens na afloop (enigszins misselijk) te constateren dat alleen de eerste fantastisch smaakte, nummertje twee wel aardig was en de andere twee meer weg hadden van hoopjes op elkaar geperst gesuikerd zand met een chemisch smakend glazuurlaagje.

Ik hoef ze natuurlijk niet allemaal achter elkaar op te eten, maar nadat je eenmaal de verpakking geopend hebt worden de koeken heel snel droog (lees: niet meer lekker). En ik vind het zonde om ze dan weg te gooien. In de snoepautomaat op de middelbare school zaten ze gelukkig wel per stuk verpakt, dus daar wilde ik er tijdens de pauze nog wel eens eentje scoren.

Dat ik geen roze koeken meer in de supermarkt koop betekent natuurlijk niet dat ik nooit meer roze koeken eet: net als bij alle andere koekjes bak ik ze gewoon zelf. Dit is verrassend simpel en ze smaken echt ontzettend lekker. 
Tip: de koeken zijn ook erg lekker wanneer je de rasp van 1 citroen toevoegt aan het beslag (nadat je de boter en suiker romig geklopt hebt). Bewaar de koeken in een droge & luchtdicht afgesloten trommel zodat je er langer van kunt genieten.


Ingrediënten
  • 200 g roomboter
  • 200 g kristalsuiker
  • 4 eieren (L)
  • 200 g bloem
  • 1,5-2 el bietensap
  • 150 g poedersuiker
Extra nodig
10 kartelvormige bakvormpjes van 10 centimeter doorsnee (of 2 cupcake bakblikken met 12 holtes), bakkwast
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 30 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvormpjes (of de holtes van de cupcakebakblikken) in met boter.
  • Klop de boter samen met de kristalsuiker luchtig en romig.
  • Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.
  • Zeef de bloem boven de kom en spatel het er goed door.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in hun vormpjes, haal ze er dan uit en laat ze helemaal koud worden op een rooster.
  • Meng het bietensap met de poedersuiker.
  • Bestrijk met een kwastje de bovenkant van de cakejes met het glazuur. Laat het glazuur hard worden voordat je de koeken eet.





Bron recept: Rudolph's Bakery

Reacties