donderdag 12 december 2013

Gemberkoekkrans

Gemberkoekkrans
Omdat de Goedheiligman uit Spanje al weer bijna een week het land uit is, is het de hoogste tijd om voorbereidingen te gaan treffen voor dat andere grote feest in de decembermaand. Een feest waar je nu al niet meer omheen kunt. Wanneer je de straat op gaat zie je overal feestverlichting, de etalages van de winkels zijn weer rijkelijk versierd en de supermarkten hebben hun schappen vol liggen met allerlei lekkers voor het kerstontbijt en -diner. 

Ook in je eigen huis is er geen ontsnappen aan: de reclamefolders stromen binnen en overspoelen je (samen met de reclameblokken op teevee) met cadeau-ideeën en andere feestelijke aanbiedingen. En dit alles om het grootste familiefeest van het jaar tot een succes te maken. Helaas brengt dit familiefeest ook nogal wat (hoge) verwachtingen met zich mee, waardoor ik wel eens last heb van kerststress. 

Daarom heb ik besloten dit jaar alles anders aan te pakken en ruim op tijd klaar te zijn met alle voorbereidingen zodat ik echt kan genieten van de feestdagen. De kerstkaarten gaan dus tijdig de deur uit, het kerstdessert is al uitgewerkt (én uitgeprobeerd), de kerstoutfit is al bijna compleet en het huis wordt komend weekend versierd.

Vorig jaar heb ik de kerstboom opgevrolijkt met wat kleine zelfgebakken kerstkransjes, maar dit jaar heb ik een grote feestelijke krans van gemberkoekjes gemaakt. Een kerst zonder gemberkoekjes is namelijk ondenkbaar. De koekjes zijn niet te zoet, heerlijk knapperig en tijdens het bakken behouden ze perfect hun vorm. Ik heb de krans met poedersuiker versierd, maar je kunt hem natuurlijk versieren op welke manier je wilt. Het recept is goed voor meerdere kransen, dus er is genoeg ruimte om je creativiteit op los te laten. Als tip zou ik je mee willen geven de kransen niet te groot te maken, want dan breken ze makkelijker doormidden. 


Ingrediënten
  • 150 g bloem
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 50 g rietsuiker
  • 1 el volle melk
  • 2 el golden syrup
Extra nodig
Stervormig uitsteekvormpje, een met bakpapier beklede bakplaat, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 20 minuten oven, 100 minuten wachten


  • Zeef boven een ruime kom de bloem met het gemberpoeder en de speculaaskruiden en meng deze met een garde door elkaar. 
  • Verwarm de roomboter met de rietsuiker, de melk en de golden syrup in een steelpan op laag vuur. 
  • Roer tot er een glad mengsel ontstaat. 
  • Haal de pan van het vuur en laat het boter-suikermengsel ca. 2 minuten afkoelen. 
  • Voeg het boter-suikermengsel toe aan het bloemmengsel en roer met een houten lepel tot er een deeg ontstaat. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet deze in de koelkast.  Wacht tot het deeg goed is afgekoeld. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Kneed met je handen een bal van het deeg. 
  • Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 millimeter dik. 
  • Steek met het uitsteekvormpje sterren uit het deeg. 
  • Leg de sterren in een cirkel op de bakplaat en zorg ervoor dat iedere ster de vorige ster overlapt. 
  • Druk de stukken deeg waar de sterren elkaar raken voorzichtig maar goed aan. 
  • Bak de krans ca. 20 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin zijn. 
  • Laat de gemberkoekkrans volledig afkoelen op de bakplaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen