donderdag 19 december 2013

Crème brûlée blokjes

Crème brûlée blokjes
Een van de leukste films die ik ooit gezien heb is de Franse film Amélie (met Audrey Tautou in de hoofdrol). Voor hoofdpersoon Amélie is één van de grotere kleine pleziertjes in het leven het krakje dat ze met de achterkant van een lepeltje in de gekaramelliseerde suiker van een crème brûlée maakt. En ik moet eerlijk bekennen dat ook ik het breken van het karamellaagje geweldig vind: het krakende geluidje klinkt als muziek in de oren. 

Ik denk dat ik het maken van het krakje zo leuk vind omdat ik weet dat er onder het gebruinde harde laagje een zijdezachte custard verborgen zit. Dit verrukkelijke contrast maakt de crème brûlée tot één van mijn lievelingsdesserts. Een paar jaar geleden was een sinaasappel crème brûlée onderdeel van mijn kerstdessert, maar dit jaar heb ik gekozen voor de klassieke vanille-variant met een twist: 

geen custard in een ramequin, maar een zachte vanille-crème op een smaakvolle espressobodem geserveerd als een klein hapje. Bij het eten komt er (helaas) geen lepeltje aan te pas, maar dat maakt ze niet minder lekker. 


Ingrediënten
  • 75 g zachte boter
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 75 g poedersuiker
  • 2 eieren
  • 150 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 45 ml koude espresso
  • 500 ml volle melk
  • 3 el maizena
  • 100 g kristalsuiker
  • 6 eierdooiers
  • rietsuiker of poedersuiker voor karamellaagje
Extra nodig
Vierkante springvorm van 24 x 24 centimeter, bakpapier, crème-brûlée brander, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, ca. 22 minuten oven, 90 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 150°C, vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop 75 g boter, 1 zakje vanillesuiker en 75 g poedersuiker romig. 
  • Klop de twee eieren er één voor één doorheen.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en meng dit met een garde door elkaar. 
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het ei-suikermengsel en roer goed door. 
  • Roer er tenslotte de koude espresso doorheen. 
  • Giet het beslag in de springvorm en het strijk het glad. 
  • Bak de bodem circa 10 minuten onder in de voorverwarmde oven. 
  • Roer ondertussen voor de crème de maizena glad met 5 el koude melk. 
  • Breng de overige melk met 100 g kristalsuiker aan de kook. 
  • Roer het maizena-mengsel erdoorheen en laat al roerend circa 1 minuut koken. 
  • Neem de pan van het vuur. 
  • Roer de eierdooiers en 2 zakjes vanillesuiker door elkaar. Roer dit mengsel door de melk. 
  • Neem de springvorm uit de oven en strijk de crème uit over de deegbodem. 
  • Plaats de springvorm terug in de oven en bak de koek nog circa 12 minuten. 
  • Haal de springvorm uit de oven en laat de koek afkoelen in de vorm. 
  • Dek de springvorm af met huishoudfolie en zet deze een uur in de koelkast.
  • Los de koek uit de springvorm en snijd deze in vierkante blokjes van ongeveer 3,5 x 3,5 centimeter.
  • Bestrooi de blokjes met rietsuiker of poedersuiker. Ontsteek de crème brûlée brander en brandt de suiker tot karamel. Pas op dat de suiker niet verbrandt
  • Serveer direct.




Bron recept: Sweet Bakery (Magazine)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen