zondag 22 december 2013

Cranberrykoekjes met witte chocolade

Cranberrykoekjes met witte chocolade
De kerstdagen staan weer voor de deur en dit betekent veel gezelligheid binnenshuis, feestelijke momenten en lekker eten. Als er iets is dat met deze dagen niet mag ontbreken, dan zijn het cranberry’s. 

Voor mij zijn deze heerlijke rode bessen onlosmakelijk met Kerstmis verbonden. Het hoogtepunt van het hoofdgerecht van het familie-kerstdiner bestond de afgelopen jaren dan ook steevast uit een (zelf gerolde) varkensrollade met cranberryvulling. Echt verrukkelijk. 

Dit jaar ben ik niet verantwoordelijk voor het hoofdgerecht, dus de gevulde varkensrollade staat niet op het menu. Ook het voorgerecht (dat mijn zusje en haar vriend maken) en het dessert (wat ik maak), bevatten geen cranberry’s. 

Om toch aan mijn cranberry-behoefte tegemoet te komen, heb ik deze cranberrykoekjes met witte chocolade gemaakt. Yummy! De koekjes zijn heerlijk zoet, een beetje chewy en de gedroogde besjes smaken in combinatie met de witte chocolade echt fantastisch. Als kers op de taart zijn ze ook nog eens heel makkelijk te maken: het zijn de perfecte koekjes voor de feestdagen. 

Tip: de koekjes blijven redelijk zacht. Als je wat hardere koekjes wilt, laat ze dan een paar minuten langer in de oven liggen. Je kunt de hoeveelheid cranberry’s en witte chocolade die je gebruikt aanpassen aan je persoonlijke smaak.


Ingrediënten
  • 135 g roomboter
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 80 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • ½ tl vanille-extract
  • 190 g bloem
  • ¼ tl zout
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl zuiveringszout
  • 150 g gedroogde cranberry’s
  • 60 g witte chocolade
Extra nodig
Twee met bakpapier beklede bakplaten
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 15 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Hak de witte chocolade in stukjes. 
  • Klop de boter met de beide suikersoorten licht en romig. 
  • Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop goed door. 
  • Zeef de bloem, het zout, de kaneel en het zuiveringszout samen in een kom. 
  • Voeg dit mengsel in twee porties toe aan het boter-suikermengsel. 
  • Meng alles goed door elkaar tot zich een homogeen deeg vormt. 
  • Spatel er ten slotte de cranberry’s en stukjes witte chocolade doorheen.
  • Rol van het deeg ongeveer 18-20 balletjes.
  • Leg de deegballetjes op de bakplaat met 7-8 centimeter tussenruimte, zodat de koekjes kunnen uitzetten. 
  • Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat ze 10 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om helemaal koud te worden. 


Bron: The Hummingbird Bakery. Cake Days.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen