zondag 10 november 2013

Cappuccino-karamelbonbons

Cappuccino-karamelbonbons
“Als het Franse woordje ‘bon’ in het Nederlands ‘goed’ betekent, zijn bonbons dan zó lekker dat de Fransen het twee keer moeten zeggen?”. Toen ik ooit bij een bonbonwinkel in Nijmegen was hoorde ik een tienermeisje dit (of iets van soortgelijke strekking) aan haar moeder vragen. 

Hoewel het waarschijnlijk een grappig bedoelde vraag was, zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in: bonbons zijn écht ontzettend lekker. En ze zijn ook twee keer ‘goed’: niet alleen worden ze gemaakt van heerlijke chocolade, maar ook de vulling (van noga, noten, marsepein of andere smaakmakers) is fantastisch. 

Nu kun je deze verrukkelijke creaties natuurlijk in de bonbonwinkel kopen, maar het geeft ontzettend veel voldoening & bevrediging wanneer je ze zelf maakt. 

Je vrienden/familie/kennissen/collega’s zullen onder de indruk zijn wanneer je deze zelfgefabriceerde lekkernijen trakteert bij de koffie of thee. En als je geen zin hebt om ze uit te delen, dan kun je jezelf ermee verwennen op een herfstachtige (lees: koude en regenachtige) dag. Van bonbons wordt ik altijd ontzettend vrolijk & gelukkig en het is extra genieten wanneer ze met liefde gemaakt zijn. Deze cappuccino-karamelbonbons smaken dan ook verrukkelijk. Ze smelten op de tong. 

Tip: voor deze bonbons heb ik de koffielikeur Tia Maria gebruikt. Bewaar de bonbons in een luchtdichte verpakking op een koele en droge plek (niet in de koelkast). Ze zijn ongeveer twee weken houdbaar. 


Ingrediënten
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 50 g amandelen met vlies
  • 220 g witte chocolade
  • 200 g mokka chocolade of cappuccino chocolade
  • 150 g noga
  • 3 el koffielikeur
  • mokkaboontjes, voor de garnering
Extra nodig
Siliconen bonbonvormen/ijsblokjesvormen, spuitzak, keukenmachine, bakpapier, bakplaat
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 3 uur wachten


  • Doe de fijne kristalsuiker in een steelpan met dikke bodem. Los de suiker al roerend met een spatel op middelhoog vuur op.
  • Wacht tot de gesmolten suiker een vrij uitgesproken karamelkleur heeft en neem dan de pan van het vuur.
  • Voeg de amandelen toe en roer tot ze helemaal bedekt zijn met karamel. Schep dit mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het helemaal koud worden. 
  • Breek de afgekoelde karamel in stukken en maal een gedeelte hiervan fijn in een keukenmachine. 
  • Smelt 200 g witte chocolade au bain-marie of in de magnetron. Schenk een laagje van gewenste hoogte in de bonbon- of ijsblokjesvormen. Laat de chocolade opstijven. 
  • Hak de noga in kleine stukjes. 
  • Smelt de mokka- of cappuccino chocolade samen met de stukjes noga au bain-marie. Roer goed. 
  • Neem het mengsel van de pan en roer er de koffielikeur en 4 eetlepels van de fijngemalen karamelnoten door. 
  • Roer tot er een vrij stevig mengsel ontstaat.
  • Schep het mengsel in een spuitzak en spuit het op de witte chocolade in de vorm.
  • Druk het mengsel aan en strijk het glad. Laat de bonbons ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. 
  • Druk de bonbons voorzichtig uit de vorm. 
  • Smelt de resterende witte chocolade en gebruik deze om de mokkaboontjes op de bonbons te plakken. 




Bron recept: Zelf Bonbons & Lekkernijen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen