zondag 27 oktober 2013

Devil’s food cake

Devil's food cake
Aanstaande donderdag, op 31 oktober om precies te zijn, wordt er in verschillende landen weer Halloween gevierd. En hoewel er ook in ons land steeds meer aandacht is voor dit griezelfeest, zal het bij ons in het dorp stil zijn in de straten. Geen versierde huizen, geen verklede kinderen, geen uitgeholde pompoenen met lichtjes en geen trick or treat

Voor de kinderen is dit gelukkig geen ramp, want over twee weken wordt er Sint Maarten gevierd en dan mogen ze alsnog met hun lampionnen langs de deuren voor iets lekkers. Maar omdat ik niet zo lang kan wachten op een lekkere treat, heb ik besloten dat ik dit jaar toch een beetje in de Halloween stemming wil komen. En als er iets is dat op geen enkel (griezel)feestje mag ontbreken, dan is het wel chocolade. Deze Devil’s food cake is dan ook een voor de hand liggende keuze voor een Halloween-lekkernij. 

En ja, hij is duivels lekker. Deze taart is echt één van mijn nieuwe favorieten (ja, ik weet dat chocoladetaarten bij mij nogal snel als ‘favoriet’ bestempeld worden). Hij is rijk, donker en luchtig met een zacht & weelderig glazuur dat smelt op de tong. Het is werkelijk een schoonheid, die toch net weer even anders is dan alle andere chocoladetaarten die ik ooit gemaakt heb. 

Het originele recept kan maar van één iemand afkomstig zijn: Nigella Lawson (Keuken), zij weet immers als geen ander hoe je een goddelijke chocoladetaart moet bakken. Tip: je kunt de twee cakes 1 dag van tevoren bakken. Wikkel ze strak in huishoudfolie en bewaar ze in een luchtdichte verpakking. Maak het glazuur pas op de dag dat je de taart wilt serveren.  

Ingrediënten
  • 50 g cacaopoeder, gezeefd
  • 130 g donkerbruine basterdsuiker
  • 300 g ongezouten boter, zacht
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 225 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl dubbelkoolzure soda
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 300 g pure chocolade, fijngehakt
Extra nodig
2 ronde taartvormen/springvormen van 20 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 30-35 minuten oven, 1,5 uur wachten

  • Verhit de oven voor op 180°C. Vet de twee taartvormen in en bekleed de bodems met bakpapier. Breng 2,5 dl water in een waterkoker aan de kook. 
  • Doe het cacaopoeder en 100 g donkerbruine basterdsuiker in een kom. Giet er het kokende water bij. Klop door elkaar en zet het mengsel apart. 
  • Klop 125 g boter en de fijne kristalsuiker tot een licht en bleek mengsel. 
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en de dubbelkoolzure soda boven een andere kom. Meng dit met een garde door elkaar en zet het mengsel even opzij. 
  • Voeg het vanille-extract toe aan het boter-suikermengsel en klop even goed door. 
  • Breek er 1 ei bij gevolgd door een schep van het bloemmengsel. Klop kort door en voeg dan het tweede ei toe. 
  • Blijf kloppen en meng de rest van het bloemmengsel door het beslag. 
  • Meng en spatel er vervolgens het cacaopoedermengsel door. 
  • Verdeel het beslag over de twee taartvormen en zet ze ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een caketester er schoon uit komt. 
  • Haal de vormen uit de oven en laat ze 5-10 minuten afkoelen op een rooster, voordat je de cakes uit de vorm haalt en verder laat afkoelen. 
  • Begin zodra de cakes in de oven staan met het glazuur. 
  • Giet 1,25 dl water in een pan op laag vuur en laat er 30 g donkerbruine basterdsuiker en 175 g boter in smelten. 
  • Haal de pan van het vuur wanneer het mengsel begint te borrelen en doe er dan de fijngehakte chocolade in. Schud en draai de pan zodat alle chocolade heet wordt.
  • Laat de pan 1 minuut staan om de chocolade te laten smelten en klop dan het mengsel een paar minuten tot het glad en glanzend is. 
  • Laat het mengsel ongeveer 1,5 uur staan en klop het zo nu en dan even door.  Het mengsel moet uiteindelijk stevig genoeg zijn om uit te kunnen smeren. 
  • Leg een van de afgekoelde cakeplakken op een taartschaal of –plateau en smeer er ongeveer een derde deel van het glazuur op. 
  • Leg de tweede cakeplak erop en smeer de rest van het glazuur over de boven- en tegen de zijkant.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen