zondag 4 augustus 2013

Frambozen-millefeuille taartjes

Frambozen-millefeuille taartjes
Dit is zo’n zeldzaam taartje dat gemakkelijker is om te maken dan om te eten. Ga je er in snijden met een mes of pak je het gewoon op in je hand om er dan in te bijten? Bij beide manieren zal de vulling van het taartje aan de zijkanten ontsnappen en zal het eten ervan een hoop geklieder opleveren. 

Ik denk dat de beste manier is om de bladerdeeg rondjes van elkaar te scheiden en vervolgens met een mes de vulling te verdelen. Misschien een hoop gedoe, maar geloof me, het is het allemaal waard. Deze taartjes zijn echt kleine juweeltjes die smelten in je mond. 

Het heerlijk luchtige bladerdeeg, de slagroom, de jam en de zoet/zure frambozen zijn een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Het zijn eenvoudige ingrediënten die ontzettend goed bij elkaar passen. 

De taartjes zien er ingewikkeld uit om te maken, maar niet is minder waar. Wat frambozenjam en slagroom tussen de laagjes bladerdeeg, wat icing, slagroom en een framboos erbovenop en je bent klaar. Als je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt is het helemaal een fluitje van een cent. 

De inspiratie voor deze taartjes haalde ik uit het gé-wel-dige boek High Tea Vintage. Echt een aanrader als je een high tea wilt gaan organiseren. 
Tip: eenmaal gemaakt, moeten deze taartjes zo snel mogelijk worden geserveerd. Wanneer je het bladerdeeg zelf wilt maken, kijk dan op dit weblog bij het recept voor de banketletter hoe je dit kunt doen.

Ingrediënten
  • 250 g bladerdeeg (of 5 plakjes kant-en-klaar roomboter-bladerdeeg)
  • 110 g poedersuiker
  • frambozenjam
  • 275 ml slagroom
  • 3 el kristalsuiker
  • frambozen, voor garnering
Extra nodig
Ronde uitsteker van 6 centimeter doorsnee, een met bakpapier beklede bakplaat, spuitzak
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 14-15 minuten oven, 20 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er met een ronde uitsteker van 6 centimeter doorsnee rondjes uit. 
  • Prik met een vork wat gaatjes in ieder rondje en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat tussen de rondjes wat ruimte vrij, zodat ze kunnen uitdijen.
  • Bak de rondjes in ongeveer 14-15 minuten knapperig goudbruin. 
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Druk met je hand ieder rondje licht aan en snijd ze met een scherp mes overdwars doormidden.
  • Doe de poedersuiker in een kom en voeg al roerend een beetje water toe, net zolang tot je een gladde icing hebt die aan de achterkant van de lepel blijft hangen.
  • Breng aan de bovenste helft van ieder rondje wat icing aan. 
  • Klop de slagroom met 3 eetlepels suiker stijf. Doe de slagroom in de spuitzak. 
  • Doe wat frambozenjam op de onderste helft van de bladerdeeg-rondjes en spuit daarbovenop een laagje slagroom. 
  • Plaats de bovenste helft van de bladerdeeg-rondjes op de onderste helft, druk licht aan en spuit een klein toefje room op de icing. Garneer met een framboos.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen