donderdag 8 augustus 2013

Crumble met aardbeien en amandelen

Crumble met aardbeien en amandelen

Zelfs nu het zomer is, verkoopt de supermarkt bij mij in het dorp aardbeien voor een belachelijk hoge prijs (en ze zijn niet eens echt lekker). Gelukkig zit er 6 kilometer verderop een aardbeienteler waar ik voor een fractie van de supermarktprijs de heerlijkste aardbeien kan kopen, vers van het land. Ik koop dan ook altijd meerdere bakjes tegelijkertijd. 

Dus toen ik een tijdje geleden een verrukkelijke aardbeienvlaai gemaakt had, had ik nog genoeg aardbeien over voor een ander heerlijk gerecht. En dat werd deze crumble met aardbeien en amandelen, naar een recept van Nigella Lawson. Het is echt een eenvoudig, snel te bereiden en smaakvol dessert, dat heerlijk is om te eten in de warmte van een mooie zomeravond. 


De aardbeien in combinatie met de zoete en krokante amandel topping smaken echt zalig. Je moet deze makkelijke crumble proeven om te geloven hoe lekker hij is. Nigella Lawson noemt hem terecht een ‘droomcrumble’. Ik heb deze crumble in kleine vormpjes bereid, maar hij is ook eenvoudig te maken in een grote schaal voor het hele gezin. Houd dan ongeveer 25-30 minuten baktijd aan. 

Tip: wanneer je (om de woorden van Nigella te gebruiken) de miserabelste en hardste supermarktaardbeien koopt, is het verstandig om nog 1 à 2 theelepels vanille-extract toe te voegen aan de aardbeien voor meer zoetheid. Omdat ik zelf verse, sappige en zoete aardbeien heb gebruikt, was de extra vanille overbodig. Je kunt de crumble 1 dag van tevoren opbouwen, afdekken met huishoudfolie en tot je hem gaat bakken in de koelkast zetten. Bak hem volgens de aanwijzingen in het recept, maar reken 5-10 minuten extra oventijd. 

Ingrediënten
  • 500 g aardbeien, van het kroontje ontdaan
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 25 g gemalen amandelen
  • 110 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 g koude roomboter, in blokjes
  • 40 g amandelschaafsel
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • slagroom voor erbij
Extra nodig
5 of 6 ramequins van ± 1 ½ dl of 1 ovenschaal van 21 bij 15 cm
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 10 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de aardbeien in een kom en bestrooi ze met de fijne kristalsuiker en de gemalen amandelen. Schud de kom een paar keer flink om de ingrediënten te mengen.
  • Verdeel de aardbeien over de ramequins. Omdat ze aardbeien inzakken tijdens het bakken, mag er best een bergje boven de rand van de ramequins uitsteken. 
  • Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en wrijf er met je duim en vingertoppen de koude blokjes boter door. Het mengsel moet op grove havermout lijken.
  • Meng er met een vork de basterdsuiker en amandelschaafsel door. 
  • Verdeel dit mengsel over de aardbeien en druk het iets aan, vooral aan de rand van de vormpjes. 
  • Zet de ramequins op een bakplaat en schuif die in de oven. 
  • Na 20-25 minuten moet de korst van de crumble goudbruin zijn en aan de rand van de crumble zal wat rozerood vocht door de korst heen opborrelen.
  • Laat de crumbles voor het serveren 10 minuten staan. Serveer ze eventueel met wat slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen