donderdag 4 juli 2013

Frambozentriflecakejes

Frambozentriflecakejes
Ik ben echt dol op traditionele desserts. De klassieke trifle uit de Engelse keuken vind ik dan ook geweldig: de cake, de drank, het fruit, de custard en de slagroom zijn een fantastische combinatie van ingrediënten. 

En omdat ik een zwak heb voor lekkernijen met frambozen, is de frambozentrifle mijn grote favoriet. Deze frambozentriflecakejes zijn gebaseerd op dit goddelijke dessert. Alle basiselementen van de klassieke trifle zitten erin, alleen de drank ontbreekt. 

Ze zien er misschien iets minder spectaculair uit als een echte trifle, maar de smaak is net zo fantastisch. Het lichte vanille-cakeje met een vulling van frambozen en custard smelt op de tong. Mocht je deze zomer nog een echte Engelse High Tea organiseren, dan mag dit cakeje beslist niet ontbreken. 

Tip: het is ook erg lekker om de frambozen door aardbeien te vervangen. De inspiratie voor deze onweerstaanbare lekkernij deed ik op in het boek The Hummingbird Bakery. Cake Days van Tarek Malouf. 

Ingrediënten
  • 115 g boter, op kamertemperatuur
  • 215 g fijne kristalsuiker + 2 el
  • 2 eieren, licht losgeklopt
  • 2 tl vanille-extract
  • 115 g zelfrijzend bakmeel
  • 5 dl volle melk + 1 el melk
  • 5 eierdooiers
  • 30 g bloem
  • 30 g maïzena
  • 2 dl slagroom
  • 24 verse frambozen
  • frambozenjam
Extra nodig
12 papieren cupcakevormpjes, 1 cupcake bakblik voor 12 cupcakes (of 2 cupcake bakblikken voor 6 cupcakes), spuitzak met rond spuitmondje
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 20 minuten oven, 60 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet 12 papieren vormpjes in het cupcake bakblik. 
  • Doe de boter en 115 g fijne kristalsuiker in een grote kom en klop dit met een mixer door elkaar tot het mengsel licht en luchtig is. 
  • Klop er geleidelijk de twee losgeklopte eieren door. Voeg steeds 1 eetlepel ei toe en klop na elke toevoeging grondig. 
  • Klop 1 theelepel vanille-extract door het mengsel. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het bakmeel kort door het mengsel tot alles is opgenomen. 
  • Klop 1 eetlepel melk kort door het beslag. 
  • Schep het beslag voorzichtig in de papieren vormpjes: vul de vormpjes tot ongeveer ¾.
  • Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze gerezen en goudbruin zijn en stevig aanvoelen. 
  • Laat de cupcakes 10 minuten in de vorm afkoelen en zet ze dan op een taartrooster om volledig af te koelen. 
  • Maak tijdens het bakken de custard voor de vulling en het glazuur. 
  • Breng 5 dl melk en 1 tl vanille-extract in een pan aan de kook. Klop in een kom de eierdooiers, 100 g fijne kristalsuiker, de bloem en maïzena tot een dikke pasta.
  • Haal de pan met kokende melk van het vuur en voeg al roerende 4-5 eetlepels van de melk toe aan de pasta. 
  • Giet de pasta dan in de pan met melk en zet die weer op het vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het 1 minuut koken.
  • Giet de custard op een bakplaat en dek hem direct af met plasticfolie en laat hem koud worden. 
  • Doe de afgekoelde custard in een kom en klop hem los.
  • Klop de slagroom met 2 el fijne kristalsuiker tot zachte pieken. Schep de slagroom door de custard en schep het mengsel in een spuitzak met rond spuitmondje. 
  • Snijd met een scherp mes een stukje van ongeveer 2 centimeter doorsnee en 3 centimeter diep uit elk cakeje en leg die stukjes apart. 
  • Schep een klein beetje frambozenjam in elke holte en leg er vervolgens een framboos ondersteboven op. Schep hier weer ongeveer een halve tot een hele theelepel jam op. 
  • Spuit er dan ongeveer een halve theelepel custard op.
  • Snijd de uitgesneden stukjes cake bij en leg ze op de custard. 
  • Spuit de custard dan met een ronddraaiende beweging op elk cakeje. Leg tot slot op elk cakeje een framboos.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen