donderdag 13 juni 2013

Mini hazelnoot-chocoladecupcakes

Mini hazelnoot-chocoladecupcakes

De chocolade-hazelnootpasta van Nutella is populair op menig ontbijttafel. De combinatie van hazelnoten met chocolade is dan ook hemels. Ik moet mijzelf echter verbieden om dit spul te kopen, want ik zou de hele pot in één keer leegeten met een grote lepel. 

Dat er met dit bekende broodbeleg veel meer mogelijk is dan het enkel op je boterham of cracker te smeren, bewijzen deze mini hazelnoot-chocoladecupcakes uit Het Hummingbird Bakboek van Tarek Malouf. 

Ik kan voor deze chocoladecupcakes bijna geen betere vulling bedenken dan de lekkere zachte Nutella, die meteen vanuit de pot in de cupcake gaat: het maakt ze echt onweerstaanbaar. 


Het luchtige Nutella-glazuur bovenop de cakejes maakt het heerlijke chocolademomentje compleet en de geroosterde hazelnoten zorgen voor een extra lekkere bite. 

Tip: in plaats van ongeveer 30 mini-cupcakejes kun je met dit recept ook 12 gewone cupcakes bakken. Bak ze dan ongeveer 20-25 minuten in de oven en garneer ze met meerdere hazelnoten. 

Ingrediënten
  • 100 g bloem, gezeefd
  • 25 g cacaopoeder, gezeefd
  • 140 g fijne kristalsuiker
  • ½ tl bakpoeder, gezeefd
  • snufje zout
  • 120 g boter
  • 1,2 dl volle melk + ¼ dl 
  • 1 ei
  • 300 g chocolade-hazelnootpasta (bijv. Nutella)
  • 200 g poedersuiker, gezeefd
  • ca. 30 hele blanke hazelnoten, om te garneren
Extra nodig
Cupcakebakblik voor mini cupcakes, ca. 30 papieren mini cupcakevormpjes
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 15 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de bloem met de cacao, de kristalsuiker, het bakpoeder, het zout en 40 g boter in een kom. 
  • Klop deze ingrediënten met de handmixer op de laagste stand tot het mengsel een zanderige consistentie heeft en alles goed is vermengd. 
  • Voeg geleidelijk 1,2 dl melk aan het mengsel toe en klop tot alles goed is vermengd. Klop het ei erdoor. 
  • Schep het beslag in de papieren vormpjes tot ze tot tweederde zijn gevuld. 
  • Bak de cakejes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven of tot de cakejes terugveren als je op de bovenkant drukt en een caketester er schoon uitkomt. 
  • Haal de cupcakes uit de oven en laat ze nog ongeveer vijf minuten in het bakblik staan. Plaats ze dan op een rooster om verder af te koelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°. Rooster de blanke hazelnoten 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze afkoelen. 
  • Hol de koude cakejes in het midden iets uit en vul ze met een flinke dot chocolade-hazelnootpasta.
  • Klop 80 g boter romig. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en blijf kloppen tot alles goed is vermengd. 
  • Voeg al kloppend op de laagste stand ¼ dl melk toe en schakel als alles is opgenomen naar de hoogste stand. 
  • Blijf minstens vijf minuten kloppen tot het glazuur licht en luchtig is. 
  • Voeg 80 g chocolade-hazelnootpasta toe en klop nog even goed door. 
  • Strijk het glazuur met een lepel als een dikke, gladde laag uit over de cakejes of vul een spuitzak en spuit toefjes glazuur op de cakejes.
  • Zet op elk cakeje een geroosterde hazelnoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen