zondag 2 juni 2013

Lamingtons

Lamingtons

Toen ik het recept voor deze spongecakejes met chocolade en kokos tegenkwam in het geweldige boek Modern Classics 2 van Donna Hay wist ik gewoon dat ik ze na de eerste hap helemaal geweldig zou gaan vinden. 

En ik had gelijk: ze zijn onweerstaanbaar lekker. De chocolade houdt de zachte en luchtige cake een beetje vochtig en de kokos zorgt niet alleen voor een extra lekkere smaak, maar ook voor een mooie textuur. 

Dat lamingtons onweerstaanbaar zijn weten ze ‘Down Under’ ook, want daar is het een traditioneel en populair gebakje: bijna elke Australiër schijnt te zijn grootgebracht met deze lekkernij. 


Een groot gemis in mijn opvoeding zou ik het niet direct willen noemen, maar het is eigenlijk wel jammer dat ik nu pas achter het bestaan van deze zalige cakejes ben gekomen (maar beter laat dan nooit). 

Tip: Als je het lekker vindt, kun je de lamingtons ook vullen met room en/of jam. Snijd de afgekoelde cake, voordat je deze in vierkantjes snijd, overlangs in tweeën en bestrijk hem met vulling naar keuze. Vervolg dan het recept zoals hieronder aangegeven. 

Ingrediënten
  • 170 g bloem
  • 6 eieren
  • 160 g fijne kristalsuiker
  • 135 g boter, gesmolten
  • 375 g poedersuiker
  • 120 g cacaopoeder
  • 80 ml kokend water
  • gedroogde kokos
Extra nodig
Een vierkante bakvorm van 15 x 15 centimeter, vork
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 30 minuten oven, 75 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. 
  • Zeef de bloem drie keer en zet apart.
  • Klop de eieren met de suiker ongeveer 8 tot 10 minuten, of tot alles dik en bleek is en drie keer in volume is toegenomen. 
  • Zeef de bloem over het eimengsel en spatel hem er voorzichtig doorheen. 
  • Spatel er dan 60 g gesmolten boter door.
  • Giet het mengsel in de bakvorm en bak de cake ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot hij veerkrachtig aanvoelt en loskomt van de zijkant. 
  • Laat de cake afkoelen op een rooster. Snijd de koude cake in 9 vierkantjes. 
  • Zeef de poedersuiker met de cacaopoeder en meng er het kokende water en 75 g gesmolten boter door. 
  • Steek een vork in een cake-vierkantje en haal deze door de chocolade (of bestrijk het cakeje met de chocolade). Rol het cake vervolgens door de gedroogde kokos. 
  • Haal ten slotte het cakeje voorzichtig van de vork en laat het opstijven op een rooster. 
  • Werk zo de andere cake-vierkantjes af. Als de chocolade in de kom te dik wordt om er nog cakejes mee te bestrijken, voeg dan wat heet water toe en roer even goed door.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen