zondag 5 mei 2013

Chinese gelukskoekjes

Chinese gelukskoekjes
Wie kent ze niet, de Chinese gelukskoekjes? Deze koekjes worden in Chinese restaurants meestal na het eten bij het dessert geserveerd. Gek genoeg is dit geen Chinees gebruik, maar een gebruik in de westerse wereld, vooral in Amerika (waar deze koekjes ‘Fortune Cookies’ genoemd worden). 

Hoewel de meeste mensen de boodschap in de koekjes niet serieus nemen, zijn er toch een paar “regeltjes”: zo zou je het koekje niet moeten opeten als de voorspelling niet ‘gelukkig’ is en juist wel moeten eten bij een goede voorspelling. Ook wordt gezegd dat de voorspelling niet uitkomt als je de boodschap hardop voorleest. 

Gelukkig heb je de aard van de voorspellingen, spreuken en/of wijsheden zelf in de hand wanneer je deze koekjes zelf maakt. Zo kun je je familie of vrienden verrassen met een eigen koekje met een persoonlijke en positieve gelukswens erin. 

De koekjes zijn zo een leuke manier om bijvoorbeeld nieuwjaarswensen over te brengen op oudejaarsavond, of om op een originele manier een boodschap mee te delen tijdens een feestje of andere leuke gebeurtenis (denk hierbij aan verjaardagen, een huwelijk, geboorte, Valentijnsdag of Moederdag). Op het internet kun je genoeg inspiratie opdoen voor de teksten. 

Tip: de koekjes worden heel snel hard wanneer je ze uit de oven haalt, dus bak niet teveel koekjes per keer. Vergeet niet dat de koekjes heel heet zijn als je ze uit de oven haalt, dus pas op dat je je vingers niet verbrand. Draag bij voorkeur plastic handschoenen. 

Ingrediënten
  • 2 eiwitten
  • ½ tl vanille-extract
  • ½ tl amandel-extract
  • 8 el patentbloem
  • 1 ½ tl custardpoeder
  • ¼ tl zout
  • 6 el fijne kristalsuiker
  • 3 el zonnebloemolie 
Extra nodig
Bakplaat met siliconen bakmat, cupcake bakblik
Tijd (ongeveer)
5 minuten bereiding, 14-15 minuten oven, 60 minuten wachten

  • Schrijf ongeveer 25 spreuken en/of wensen op stukjes papier en rol of vouw ze op. 
  • Verwarm de oven voor op 150°C. 
  • Klop de eiwitten met het vanille- en amandel-extract even kort door elkaar, tot het eiwit een beetje begint te schuimen.
  • Zeef de bloem, het custardpoeder, het zout en de fijne kristalsuiker in een andere kom. Roer er twee eetlepels water doorheen. 
  • Voeg het bloemmengsel bij de eiwitten en klop kort maar goed door. Voeg dan de zonnebloemolie toe. 
  • Klop het mengsel glad. 
  • Giet ongeveer één theelepel beslag op de bakmat en strijk deze met de bolle kant van de theelepel dun uit tot een ronde cirkel van ongeveer 9 centimeter doorsnee. 
  • Maak zo nog een (of twee) deegcirkel(s), op enkele centimeters afstand van elkaar.  
  • Bak de koekjes 14-15 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de buitenste rand goudbruin gekleurd is. 
  • Werk nu snel. Neem een koekje met een spatel/pannenkoekenmes van de bakmat, leg het in je hand, leg er een papiertje op en vouw het koekje dubbel. Pak de uiteinden van het koekje vast en duw deze naar beneden over de rand van een glas/mok/pan. 
  • Plaats het koekje in een holte van het cupcake-bakblik, zodat het zijn vorm behoud.  
  • Werk zo de andere koekjes en de rest van het deeg af.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen