donderdag 25 april 2013

Spekkoek

Spekkoek
Van de aanblik van een spekkoek word ik altijd ontzettend blij. De opeenstapeling van gekleurde streepjes ziet er namelijk zo ontzettend vrolijk uit. 

Toch heb ik het lang niet aangedurfd om zelf zo’n spekkoek te maken. Ik dacht namelijk altijd dat het maken ongelofelijk moeilijk zou zijn en heel veel tijd zou kosten. Maar dat valt bij nader inzien eigenlijk reuze mee. 

De baktijd van deze spekkoek is korter dan van de meeste cakes die ik bak. Het lijkt alleen zo lang omdat je er de hele tijd bij moet blijven terwijl de dunne laagjes afzonderlijk garen: je kunt niet even weg om iets anders te gaan doen. Gelukkig heeft deze spekkoek een bescheiden acht laagjes. 


Het recept voor deze lekkernij vond ik in Het Nederlands Bakboek, het ontzettend leuke & lekkere & leerzame boek van Gaitri Pagrach-Chandra. 

Tip: in de ingrediëntenlijst worden een aantal specerijen genoemd, maar om het jezelf makkelijk te maken kun je ook een zakje met spekkoekkruiden kopen. Als de koek is afgekoeld kun je hem in een paar lagen plastic folie wikkelen en buiten de koelkast op een koele plek bewaren. Hij blijft dan ruim een week goed: tijd genoeg dus om ervan te genieten! Spekkoek is wel enorm machtig, het is daarom verstandig hem in dunne plakjes te serveren. 

Ingrediënten
  • 250 g roomboter, zacht
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 5 eieren, gesplitst
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 g tarwebloem
  • ¼ theelepel zout
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemalen kardemon
  • 1/8 tl gemalen kruidnagel
  • 1/8 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 100 g gesmolten boter, voor het bestrijken
Extra nodig
Een ingevette springvorm van 20 centimeter doorsnee, plastic deegschraper
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, ca. 40 minuten oven (ca. 3-5 minuten per laag), 60 minuten wachten

  • Zet de grill van de oven aan. 
  • Klop de boter glad en romig met een mixer.
  • Voeg 100 g fijne kristalsuiker toe en klop het mengsel licht en luchtig.
  • Voeg de eidooiers en het vanille-extract toe en klop weer goed. 
  • Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom schuimig.
  • Voeg zodra de eiwitten schuimig zijn, de rest van de suiker toe.
  • Klop de eiwitten net zo lang tot er stevige pieken ontstaan die niet inzakken als je de garde eruit trekt. 
  • Voeg een flinke eetlepel van de eiwitmassa toe aan het botermengsel en meng goed. 
  • Spatel er vervolgens om en om de bloem en de rest van de eiwitten voorzichtig door, elk in drie porties. 
  • Meng niet te lang, stop met spatelen zodra het beslag egaal van kleur is. 
  • Doe de helft van het beslag in een andere kom. 
  • Roer met een garde de specerijen voorzichtig maar grondig door de inhoud van een van de kommen. 
  • Verdeel een kwart van het beslag zonder de specerijen over de bodem van de ingevette springvorm en strijk het egaal glad met een plastic schraper. Het beslag moet gelijkmatig verdeeld worden, zonder dikke of dunne plekken, en de zijkant van de vorm moet schoon blijven.
  • Zet de springvorm onder de hete grill, tot het beslag bol, gekleurd en gaar is. Dit zal ongeveer 5 minuten duren, maar zorg dat de laag gaar is voordat je de volgende lagen erop doet. 
  • Haal de vorm uit de oven. Bestrijk de bovenkant van de laag met gesmolten boter en verdeel een kwart van het specerijen-beslag hierover. Strijk dit glad en gelijkmatig uit en zet de vorm weer onder de grill. 
  • Wacht tot deze laag gaar is, haal de vorm uit de oven en bestrijk de laag met boter. 
  • Verdeel er weer een kwart van het beslag zonder de specerijen over en ga zo door tot alle beslag op is. 
  • In totaal heb je dus acht lagen, afwisselend licht en donker van kleur. 
  • Als je de laatste laag gegrild hebt, maak dan de koek voorzichtig los van de rand van de springvorm. 
  • Haal de koek uit de springvorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten