zondag 7 april 2013

Rondo’s

Rondo’s
De rondo: een echte knusse oer-Hollandse koek gemaakt van boterdeeg met een vulling van amandelspijs en afgewerkt met een halve amandel. 

Omdat de rondo een klassieke Amsterdamse lekkernij is, wordt hij in de volksmond ook wel Amsterdammertje genoemd. In sommige delen van Nederland heeft deze koek nog andere namen, zoals Uddelermeertje, maar hoe hij ook genoemd wordt: ik ken niemand die deze smeuïge klassieker nog nooit geproefd heeft. 

De bakker bakt zijn rondo’s in lage metalen ringen met rechtopstaande randen, die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. Gelukkig kunnen de thuisbakkers onder ons deze lekkernij ook in een muffinbakplaat maken. 


En dit zelf maken kan ik je zeker aanraden, want zelfgebakken ovenverse rondo’s hebben een heel aparte charme en smaken echt voortreffelijk. Ze hebben dankzij de muffinbakplaat alleen geen rechtopstaande randen, maar bij zo’n heerlijke traktatie ga ik niet over het uiterlijk zeuren. 

Het recept voor deze rondo’s komt van Rudolph van Veen, uit zijn programma Rudolph’s Bakery (24Kitchen).

Ingrediënten
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 250 g roomboter, zacht
  • 320 g bloem, gezeefd
  • 2 tl bakpoeder, gezeefd
  • mespuntje zout
  • 200 g amandelspijs
  • 2 eieren
  • 12 halve blanke amandelen
Extra nodig
1 muffinbakplaat, ronde uitsteker van 8 – 8,5 centimeter doorsnee, ronde uitsteker van 6 – 6,5 centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 25 minuten oven, 2 uur wachten

  • Leg de bloem, het bakpoeder en het zout op een werkvlak.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter en de basterdsuiker toe. Meng alles door elkaar tot een soepel en samenhangend deeg. Maak een bal van het deeg.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Verkruimel de amandelspijs in een kom en kneed er 1 ei doorheen. Vet de muffinbakplaat in. 
  • Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. 
  • Steek er met een ronde uitsteekvorm van 8 centimeter doorsnee twaalf cirkels uit. Leg de deegcirkels in de holtes van de muffinbakplaat en druk goed aan. 
  • Verdeel de amandelspijs over de deegbakjes. 
  • Kneed de restjes deeg bij elkaar en rol het opnieuw uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek er met een ronde uitsteekvorm van 6 centimeter doorsnee opnieuw twaalf cirkels uit. 
  • Druk de randjes van de deegbakjes aan of vouw ze iets naar binnen over de amandelspijs heen. Bestrijk de rand met wat eierdooier.
  • Dek elk bakje af met een kleine cirkel van deeg en druk dit zacht aan. Druk de bovenkant goed plat. Dit kun je met je vingers doen of met de onderkant van een glas, voor een netter effect. Bestrijk de deksels met wat eierdooier en leg op elke rondo een amandel. Bestrijk dan de rondo’s nogmaals met eierdooier. 
  • Bak de rondo’s in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat de rondo’s eerst iets afkoelen in de vorm en zet ze daarna op een rooster om helemaal koud te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen