zondag 10 maart 2013

Honingwhoopie met ontbijtkoekvulling

Honingwhoopie met ontbijtkoekvulling
Voor liefhebbers van zoetigheden is de whoopie een onweerstaanbare kleine zoete lekkernij. 

De zachte cake-achtige koekjes met de weelderige, romige & smeuïge vulling maken het tot de ultieme traktatie: eentje waar je niet snel nee tegen zegt. 

En als je even niet aan die vervelende kleine details zoals calorieën of cholesterol hoeft te denken, is het puur genieten van elke hap. Een whoopie is echt feelgood-voedsel. 

Zelf ben ik helemaal verzot op chocolate chip whoopies, maar omdat de variaties én combinaties voor zowel de smaken van de cakejes als de vulling bijna eindeloos zijn, ben ik maar eens gaan experimenteren. 


Het resultaat is deze verrukkelijke honingwhoopie met ontbijtkoekvulling. De inspiratie haalde ik uit het fantastische boek Juliette’s Whoopies van Brenda Keirsebilck.

Ingrediënten
  • 350 g boter
  • 140 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 280 g bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
  • 125 ml melk + een scheutje
  • 40 g vloeibare honing + extra voor vulling
  • 225 g ontbijtkoek
  • 175 g poedersuiker
Extra nodig
Spuitzak, een met bakpapier beklede bakplaat (dit mag ook een whoopie-bakmat of ingevette whoopie-bakplaat zijn)
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 12 minuten oven, 15 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Mix 150 g boter en de kristalsuiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg het ei en de eierdooier toe en klop tot een homogeen mengsel.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat.
  • Voeg een deel van dit bloemmengsel bij het eimengsel. Klop dit kort door, totdat je geen bloemresten meer ziet. 
  • Voeg vervolgens een deel van de melk toe en klop dit goed door totdat je een glad deeg hebt. 
  • Herhaal de vorige twee stappen tot het bloemmengsel en de melk op zijn en je een glad deeg gekregen hebt. 
  • Voeg 40 g vloeibare honing toe en klop nog even goed door.
  • Doe het deeg in een spuitzak en spuit hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat (of whoopie-bakmat). Laat tussen de whoopies genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken. Wanneer je een whoopie bakplaat gebruikt, spuit dan kleine hoopjes in de bakholtes en strijk deze glad met een lepel. 
  • Bak de whoopies in ca. 12 minuten gaar. Laat de whoopies afkoelen. 
  • Verkruimel de ontbijtkoek in zo klein mogelijke stukjes. 
  • Mix 200 g boter (op kamertemperatuur) met de poedersuiker tot een gladde massa. 
  • Klop er vervolgens een scheutje melk doorheen (ca. 10 ml) en voeg er naar eigen smaak honing aan toe. Meng alles goed door elkaar. 
  • Voeg ten slotte de ontbijtkoek toe en mix goed.
  • Spuit de vulling op de ene helft van de whoopies en bedek met de andere helft.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen