Eierkoeken

Eierkoeken
 

Mijn zus was een paar jaar geleden verslaafd aan eierkoeken. Vanaf het moment dat “dieetgoeroe” (of beter gezegd: crashdiëtiste) Sonja Bakker had gezegd dat deze koek een verantwoord tussendoortje was, was hij voor lange tijd razend populair onder afvallers. Nu weten we inmiddels dat de eierkoek helemaal zo gezond niet is, maar lekker blijft hij wel. En af en toe een eierkoek kan volgens deskundigen helemaal geen kwaad: geniet, maar snoep met mate is het motto.

Ik heb wel eens eerder geprobeerd deze koeken zelf te bakken, en hoewel dat aardig lukte smaakten ze nooit helemaal zoals de eierkoeken van de bakker. Door het recept voor eierkoeken uit het boek Koekje van Cees Holtkamp ben ik erachter gekomen waarom dit is: in eierkoekenbeslag hoort ammoniumbicarbonaat te zitten. Dit witte poeder zorgt voor die klefheid die de echte eierkoek eigen is.

Het vervelende aan dit poeder is alleen dat het ontzettend naar ammoniak ruikt. De koeken hebben in eerste instantie dan ook een ammoniak-lucht, vooral als je ze net gebakken hebt en uit de oven haalt. Gelukkig vervliegt deze lucht na een tijdje. Pak de koeken dus ook niet meteen in een plastic zak of andere verpakking, maar laat ze eerst afkoelen.

Tip: Eierkoeken zijn nog lekkerder als de platte onderkant besmeerd wordt met boter en daarna bestrooid wordt met een flinke laag suiker of jam. Dit mag misschien niet van mevrouw Bakker, maar van mij wel. Afvallen, het blijft schipperen.


Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 g bakammonium (ammoniumbicarbonaat)
  • 150 g melk
  • 200 g patentbloem, gezeefd
  • 50 g maïzena, gezeefd

Extra nodig
Een ingevette en met bloem bestoven bakplaat/bakplaten
Tijd (ongeveer)
5-10 minuten bereiding, ca. 8-10 minuten oven, minstens 2 uur wachten

Werkwijze

  • Zet een kom in een pan met heet water (au bain-marie), zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt.
  • Klop in deze kom de eieren met de kristalsuiker en vanillesuiker in ongeveer 5 minuten luchtig.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm en los het ammonium erin op.
  • Neem de kom met het luchtig geklopte ei-suikermengsel van het vuur en meng de melk erdoor.
  • Voeg de patentbloem en de maïzena toe en roer tot een glad mengsel.
  • Klop het beslag nog 2 minuten goed door.
  • Laat het beslag minstens 2 uur rusten op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Schep met een eetlepel kleine bergjes van het beslag op de voorbereide bakplaat. Zorg voor een tussenruimte van minstens 5 centimeter tussen de bergjes, want het beslag drijft uit.
  • Bak de eierkoeken ongeveer 8-10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudgeel van kleur zijn en bruine randjes hebben.
  • Laat de koeken afkoelen op een rooster.

 

 

Reacties

  1. Hey,

    Wat een onwijs leuke blog heb je! Heb hem meteen onder mijn favorieten gezet. Ik ben al een tijd opzoek naar een goed recept voor eierkoeken en deze ziet er goed te doen uit. Wel één vraagje, waar haal jij je ammonium(bicarbonaat)? Volgens mij heb ik het een keer bij een Toko gezien, kan dat?

    Groetjes,
    Tamara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Tamara,

      Ik heb mijn ammonium via het internet besteld (www.debakwinkel.nl), daar wordt het verkocht onder de naam 'bakammonium'. Ik weet niet zeker of het ook in Toko's verkocht wordt, maar dit zou best kunnen.
      Succes ermee!

      groetjes Tessa

      Verwijderen
  2. Zou het in je artikel wel even veranderen naar bakammonium of iets dergelijks voordat mensen pure ammoniak van de verfwinkel gebruiken. (je weet maar nooit!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor de tip! Dat was nog niet in mij opgekomen.
      Groetjes Tessa

      Verwijderen
  3. Hoi Tessa,
    Deze lekkere eierkoeken heb ik al een paar maal gebakken. Wel zijn ze bij mij plakkerig aan de buitenkant. Ik doe daarom stukjes vetvrij papier tussen de eierkoeken voor het bewaren. Of weet je hoe ik dat plakkerige kan voorkomen?
    Ammonium bakpoeder is hier verkrijgbaar bij de molenwinkel in zakjes van 50 gr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Corrien,
      Ook bij mij zijn de eierkoeken na het bakken wat plakkerig aan de buitenkant, maar dit wordt volgens mij veroorzaakt door de suiker. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe ik dit zou moeten verhelpen. Die stukjes vetvrij papier ertussen is een hele goede tip!
      Groetjes,
      Tessa

      Verwijderen
  4. Super recept! Het Ammoniumpoeder heb ik hier bij een warme bakker gekocht voor €1,20 voor 100 gram.
    Het plakkerige hoort gewoon bij deze koeken alhoewel ze hier geen kans krijgen om te plakken, ze vliegen erop af!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Tessa. 200 graden in de hetelucht oven of in electrische oven ? ik heb nl een hetelucht oven en als jij een electrische oven hebt dan moet ik hem dus op 180 graden zetten.
    Wil je me even laten weten welke oven je gebruikt ???

    Groetjes Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hoeft niet meer, heb ze al gebakken en ben op 200 begonnen maar uiteindelijk de eierkoeken op 185 graden gebakken in de hetelucht oven. Smaken heerlijk !! bedankt voor t recept

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jolanda, je bent er zelf al achter gekomen zie ik, maar ik gebruik inderdaad een elektrische oven :) , fijn om te horen dat ze lekker waren! Groetjes Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten