donderdag 14 februari 2013

Chocolade-Guinnesscake

Chocolade-Guinnesscake
Valentijnsdag. Een dag waarop chocolade op grote schaal geconsumeerd wordt. Het is dan ook een zoete lekkernij die bij uitstek geschikt is om je aan te verlustigen. 

Er zijn denk ik maar weinig lekkerdere manieren om een Valentijns diner te besluiten dan met een heerlijke chocoladecake. Deze chocolade-Guinnesscake kan ik je dan ook van harte aanbevelen. 

Deze donkere schoonheid is een verrukkelijk feestmaal. De Guinness maakt de cake extra vol van smaak, lekker smeuïg en een waar genot om op te eten. 

Hoewel ik zelf geen liefhebber ben van Guinness (of wat voor bier dan ook), is dit zonder twijfel één van de lekkerste chocoladecakes die ik ooit gegeten heb. 

De stout van het bier proef je niet, want er zit genoeg suiker in de cake om de bittere smaak van de Guinness onschadelijk te maken. Het frisse roomkaasglazuur past er perfect bij. 

Je hoeft de cake natuurlijk niet van glazuur te voorzien (want ook zonder smaakt hij fantastisch), maar met glazuur ziet de cake er op een subtiele manier spectaculair uit: de donkere, bijna zwarte cake onder een strakke witte laag zorgt voor een schitterend contrast. 

Het recept voor deze lekkernij uit het chocoladewalhalla komt uit de koker van Tarek Malouf (The Hummingbird Bakery Cake Days). 

Ingrediënten
  • 2,5 dl Guinness
  • 300 g boter
  • 80 g cacao + extra om te bestuiven (naar wens)
  • 400 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 1,4 dl karnemelk
  • 280 g bloem
  • 2 tl zuiveringszout
  • ½ tl bakpoeder
  • 300 g poedersuiker, gezeefd
  • 125 g volvette roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
Extra nodig
Een ingevette en met bloem bestoven springvorm van 23 cm doorsnee
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 55 minuten oven, ca. 90 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 170°C en vet de springvorm in met boter en bestuif hem met bloem.
  • Doe de Guinness en 250 g boter in een pan en verwarm het mengsel tot de boter is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur, voeg 80 g cacao en de fijne kristalsuiker toe en roer dit door de warme vloeistof. 
  • Doe de eieren, het vanille-extract en de karnemelk in een kom en meng ze met een garde. Giet dit mengsel al roerende bij het Guinness-botermengsel in de pan. 
  • Zeef de bloem, het zuiveringszout en het bakpoeder in een grote kom. 
  • Klop met een handmixer op lage snelheid het Guinnessmengsel door de droge ingrediënten. 
  • Schraap de zijkanten van de kom schoon en blijf kloppen tot alle ingrediënten zijn opgenomen. 
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de cake ca. 55 minuten, tot hij terugveert als je er licht op drukt en een prikker die je erin steekt er schoon uitkomt. 
  • Laat de cake afkoelen, haal hem uit de springvorm en zet hem op een rooster. Hij moet koud aanvoelen voordat het glazuur wordt aangebracht. 
  • Klop 50 g boter romig en voeg dan geleidelijk de poedersuiker toe. Klopt de boter en poedersuiker tot een korrelig mengsel waarin geen klontjes boter meer zichtbaar zijn.
  • Voeg de roomkaas toe en klop het glazuur op matige snelheid licht en romig. 
  • Zet de afgekoelde cake op een bord of taartkarton en bedek hem met een laag glazuur. Bestuif de cake tot slot eventueel met cacao.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen