zondag 27 januari 2013

Rum-rozijnencakejes

Rum-rozijnencakejes
Hoewel ik mijn vrienden en familie vaak wil verrassen met zoete gerechten die ze bij mij nog niet eerder gegeten hebben, zijn er ook een aantal baksels die meerdere malen per jaar op tafel komen: ze kunnen eigenlijk wel klassiekers genoemd worden. 

Ik denk dat deze rum-rozijnencakejes inmiddels een echte “Tessa-klassieker” zijn. Of het nu Pasen of Kerstmis is, ik een lunchtrommeltje of picknickmand moet vullen, of gewoon een traktatie nodig heb voor gezellig thuis: deze cakejes vallen altijd in de smaak. 

Want hoeveel je ook gegeten hebt, er is altijd nog wel een plekje vrij voor een luchtig cakeje met een vleugje rum-smaak. 


Bijkomend voordeel is dat ze ontzettend makkelijk te maken zijn en wanneer je de rozijnen een avond van tevoren in de rum laat wellen, heb je deze cakejes op de dag zelf in een mum van tijd gemaakt. 
De inspiratie voor deze kleine heerlijkheden haalde ik uit 500 Cupcakes van Fergal Connolly.

Tip: je kunt de cakejes maximaal drie dagen in een goed gesloten trommel bewaren. 

Ingrediënten
  • 150 g rozijnen
  • 6 eetlepels bruine rum
  • 230 g zachte boter
  • 230 g fijne kristalsuiker
  • 230 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 4 eieren
Extra nodig
Eén of meerdere cupcake bakblikken, 24 tot 28 papieren cupcakevormpjes, rooster
Tijd (ongeveer) 
5 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, ten minste 3 uur wachten

  • Was de rozijnen, dep ze droog met wat keukenpapier en doe ze in een kommetje.
  • Breng de rum aan de kook en giet deze over de rozijnen. Wel de rozijnen ten minste 3 uur, of de hele nacht in de rum.
  • Laat de rozijnen goed uitlekken. 
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Zet de papieren cupcakevormpjes in het bakblik/de bakblikken. 
  • Doe alle ingrediënten (op de in de rum gewelde rozijnen na) in een grote kom en klop ze met een handmixer in 2-3 minuten tot een glad, bleek beslag. 
  • Roer de rozijnen erdoor. 
  • Schep het beslag in de vormpjes en bak de cakejes in ongeveer 20-25 minuten gaar. 
  • Haal de cakejes uit de oven en laat ze nog 5 minuten in het bakblik staan. 
  • Zet de cakejes dan op een rooster om verder af te koelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen