donderdag 17 januari 2013

Pindakaaskoeken

Pindakaaskoeken

Nu de winter in Nederland weer is ingevallen en de dalende temperatuur de schaatskoorts weer laat stijgen, moet ik altijd terugdenken aan de bekende reclame van een zekere pindakaasproducent met een “jonge Evert van Benthem” in de hoofdrol. 

Nu ben ik zelf niet groot geworden met pindakaas en om je eerlijk de waarheid te vertellen vind ik het echt een verschrikkelijk smerig goedje op mijn boterham, maar deze pindakaaskoeken zijn werkelijk om te smullen. 

Of zoals de bekende pindakaasproducent het zelf al eens zei: Stom hè? Ik vind het gewoon lekker… 



De pot pindakaas is na het bakken van deze koeken nog niet helemaal leeg, maar van het restje mogen de vogels in mijn tuin de komende dagen snoepen. Het recept voor deze heerlijke koeken komt uit Het Hummingbird Bakboek van Tarek Malouf. 


Ingrediënten
  • 225 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • ½ theelepel vanilleextract
  • 240 g pindakaas met stukjes noot
  • 340 g bloem, gezeefd
  • 2 ½ theelepel zuiveringszout
  • ½ theelepel zout
Extra nodig
2 (of meer) met bakpapier beklede bakplaten
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 15-20 minuten oven (per bakplaat), 15 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de boter en beide soorten suiker in een kom en klop tot het een romige massa is. 
  • Voeg de eieren één voor één toe, klop kort en schraap steeds de nog niet opgenomen ingrediënten met een pannenlikker van de wand van de mengkom. 
  • Voeg het vanilleextract en de pindakaas toe aan de botermassa en meng goed door. 
  • Voeg de bloem, het zuiveringszout en zout toe en blijf kloppen tot het een homogeen en zacht deeg is. 
  • Schep 6 gelijke bergjes deeg op elke bakplaat: leg ze zo ver mogelijk uit elkaar, want de koeken lopen tijdens het bakken uit (ze worden ongeveer zo groot als een jodekoek). 
  • Bak de koeken 15-20 minuten in de oven, of to ze vrij plat en langs de randen goudbruin zijn. 
  • Laat de koeken kort op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om helemaal koud te laten worden. 
  • De koeken moeten uiteindelijk licht krokant van buiten zijn en zacht en taaiig van binnen. 
  • Voor ongeveer 35 stuks.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen