zondag 13 januari 2013

Chocoladetruffelcake


Om je eerlijk de waarheid te vertellen: voor mij is chocolade niet alleen troost-eten (comfort-food), maar ook echt een alarmerend verslavende traktatie (het keukenequivalent van cocaïne). 

Wanneer ik verdrietig, moe of gestrest ben, is chocolade het soort troost-eten dat me goed doet: ik heb het nodig om mezelf het gevoel te geven dat de wereld zo slecht niet is. 

En van deze chocoladetruffelcake wil ik dan ook niets liever dan enorme stukken eten. De chocolade is in overvloed aanwezig en smelt op de tong, wat mijn humeur een flinke oppepper geeft wanneer dat nodig is. 



Het enige minpunt is dat je vrij lang moet wachten voordat de chocolade is opgesteven: maar de gedachte dat er een heerlijke taart op je ligt te wachten in de koelkast werkt voor mij ook al humeurverbeterend. 
Het recept voor deze chocoladeschoonheid komt uit Modern Classics 2 van Donna Hay. 

Ingrediënten
  • 105 g bloem
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 105 g fijne kristalsuiker
  • 12 eieren
  • 120 g boter, gesmolten
  • snufje zout
  • 450 g pure chocolade
  • 500 ml room
  • 70 g witte basterdsuiker
Extra nodig
Een springvorm van 20 centimeter doorsnede, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 40 minuten oven, 5 uur wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. 
  • Zeef de bloem en de cacaopoeder drie keer en zet apart.
  • Klop de fijne kristalsuiker en 6 eieren 8-10 minuten, of tot alles bleek en dik is en drie keer is toegenomen in volume.
  • Spatel er voorzichtig de bloem, cacaopoeder en een snufje zout door en daarna de gesmolten boter.
  • Giet het mengsel in de springvorm en bak de cake ongeveer 40 minuten, of tot de cake loslaat van de zijkant. Test even met een satéprikker of de cake gaar is. 
  • Laat de cake afkoelen in de vorm.
  • Maak terwijl de cake afkoelt de truffelvulling. 
  • Roer de chocolade en de room in een steelpan tot de chocolade gesmolten is. Roer dan nog even goed door tot alles mooi egaal vermengd is. 
  • Klop zes eierdooiers en de witte basterdsuiker au bain-marie ongeveer 6 minuten, of tot alles dik en romig is. 
  • Spatel het chocolademengsel door het eimengsel en klop 6 minuten, of tot alles is afgekoeld. 
  • Zet het mengsel 20 minuten in de koelkast. 
  • Haal de cake uit de vorm en snij hem overlangs in tweeën. 
  • Leg de onderste helft terug in de vorm en giet er de helft van de truffelvulling over. 
  • Leg de bovenste helft van de cake hierop en giet er de rest van de vulling over. 
  • Zet de cake ongeveer 4,5 uur in de koelkast, of tot alles is opgesteven. 
  • Wikkel voor het serveren een warme theedoek rond de vorm, waardoor de cake makkelijker los zal komen. 
  • Haal de cake voorzichtig uit de vorm. 
  • Doop een pannenkoekenmes in heet water, droog het snel met een theedoek en ga met het blad langs de zijkant van de cake om de rand te egaliseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen