donderdag 13 december 2012

Kerstboom

Kerstboom
♫'O dennenboom, o dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon. Ik heb je laatst in het bos zien staan, toen zaten er geen kaarsjes aan'♫

Voor mij is Kerstmis geen Kerstmis zonder een kerstboom: deze is echt onmisbaar wanneer ik in de kerststemming wil komen. 

Het nadeel van een kerstboom is alleen dat hij veel ruimte inneemt en dat er vaak een wagonlading versiersels in moet voordat hij er een beetje kerst-waardig uitziet. 

Gelukkig is deze mini-kerstboom (gemaakt van koekjes) ondanks zijn eenvoud heel feestelijk. Hij hangt niet vol met allerlei toeters en bellen, maar is enkel met wat poedersuiker bestrooid. 

Alleen al van het kijken ernaar word ik ontzettend vrolijk. In tegenstelling tot het grote groene exemplaar in mijn woonkamer, wordt het een hele kunst om dit 'boompje' tot kerst te laten staan, daarvoor is hij gewoonweg te lekker.

Tip: Je kunt er natuurlijk je eigen draai aangeven en hem bestrijken met een wit/groen glazuur en versieren met eetbare kerstdecoratie. 

Ingrediënten
  • 180 g zachte boter
  • 160 g donkerbruine basterdsuiker
  • 300 g bloem, gezeefd
  • 7 g bakpoeder, gezeefd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 ei, losgeklopt
  • poedersuiker
Extra nodig
Met bakpapier bakplaat/bakplaten, koekjes uitstekers in de vorm van een ster in verschillend formaat, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 20-30 minuten oven, 95 minuten wachten

  • Klop de boter met de basterdsuiker romig. 
  • Voeg de bloem, bakpoeder, zout en specerijen toe en kneed alles goed door. Voeg beetje bij beetje het losgeklopte ei toe; je hoeft het ei niet helemaal te gebruiken. Stop met toevoegen van ei zodra het deeg soepel en samenhangend is geworden. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C. 
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een lap van 5 millimeter dik. 
  • Steek uit de lap sterren in verschillende groottes. 
  • Leg de sterren op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ongeveer 20 minuten ‘drogen’ op kamertemperatuur. 
  • Bak de sterren 20-30 minuten in de oven.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Stapel de sterren van groot naar klein op elkaar tot een kerstboom. Gebruik ongeveer 20 tot 25 sterren. 
  • Zet de sterren eventueel vast met wat glazuur. Je kunt ook met een satéprikker een gaatje in het midden van elke ster boren en de sterren vervolgens aan de satéprikker rijgen. 
  • Bestrooi de kerstboom dun met poedersuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen