Eetbare kerstboomversiering

Kerstkransjes & Suikersterren
 


Nu Sinterklaas weer terug naar Spanje is gevaren, is het bijna tijd voor dat andere grote feest in de decembermaand: Kerstmis. De kerstdagen draaien voor mij vooral om het gezellig samenzijn met familie en vrienden. Leuke en feestelijke kerstversiering draagt tijdens deze dagen zeker bij aan de gezellige sfeer. Ik ben er dan ook dol op om het huis te versieren, maar kerstkransen maken en kunstig servetten vouwen zijn niet mijn sterkste kant.

Gelukkig kan ik uit mijn oven heerlijke kerstversiering toveren. Mocht je nog geen idee hebben van wat je dit jaar in de boom gaat hangen, dan zijn deze kerstkransjes en suikersterren misschien een leuk, maar vooral lekker, idee. Ik kom altijd helemaal in de kerststemming bij het zien van deze (uitbundig met feestfrutsels bestrooide) koekjes. Ze zijn heel makkelijk om te maken, het is een feestelijk gezicht als ze in de boom hangen en ze zijn verrukkelijk om op te eten. En hang je ze niet in de boom, dan doen ze het ook goed als cadeautje onder de boom.


Kerstkransjes

Ingrediënten
  • 200 g bloem
  • 150 g koude boter
  • 1 eidooier
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • amandelschaafsel (naar keuze)
  • chocolade (naar keuze)
  • eetbare decoratie (naar keuze)
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, koekjes-uitstekers
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 8-10 minuten oven, 15 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 165°C (de gewone oven op ongeveer 190°C). Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  • Zeef de bloem boven een kom. Voeg de boter, de eidooier, de suikersoorten en het snufje zout toe. Kneed de ingrediënten tot je een samenhangend deeg gekregen hebt.
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter.
  • Steek met een koekjes-uitsteker vormpjes uit het deeg. Steek vervolgens met een kleine (ronde) uitsteker een gat in het midden van elk koekje.
  • Leg de koekjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat/bakplaten.
  • Wanneer je amandel-kerstkransjes wilt, strooi dan wat geschaafde amandelen over (een gedeelte van) de koekjes.
  • Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in 8-10 minuten gaar, of tot ze lichtbruin kleuren aan de randen en bovenkant.
  • Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
  • Gebruik je eigen fantasie om de koekjes te decoreren.


Suikersterren

Ingrediënten
  • 200 g bloem
  • snufje zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl cacao
  • 2 tl kaneel
  • 100 g zachte boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 el melk
  • 150 g lichte basterdsuiker
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, koekjes uitstekers, huishoudfolie, kwastje
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 15-20 minuten oven, 165 minuten wachten

Werkwijze

  • Zeef de bloem, het zout, het bakpoeder, de cacao en 1 tlkaneel samen boven een kom.
  • Snijd de boter in blokjes en doe deze in een andere kom.
  • Strooi de fijne kristalsuiker over de zachte boter en roer alles tot een homogeen mengsel.
  • Voeg vervolgens het ei en de melk toe en roer alles goed door elkaar
  • Voeg het gezeefde bloemmengsel toe en meng alles tot een homogeen deeg.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 2,5 uur rusten in de koelkast. 
 
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een dikte van 2-3 millimeter.
  • Steek met een uitsteekvorm figuren uit het deeg.
  • Steek vervolgens met een ronde spuitmond of kleine uitsteker een gat in elk koekje.
  • Leg de koekjes voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Meng in een kom de basterdsuiker en 1 tl kaneel door elkaar.
  • Strijk met een kwast wat water over de koekjes en wentel ze dan voorzichtig door de kaneelsuiker.
  • Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in 15-20 minuten gaar
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.

 


Kerstkransjes & Suikersterren




Bron recept suikersterren: Patisserie! Christophe Felder

Reacties