donderdag 29 november 2012

Taaitaai

Taaitaai

Taaitaai is, net als kruid- en pepernoten, volledig seizoensgebonden en verschijnt alleen rond sinterklaastijd in de winkel. 

Gaf je vroeger rond Sinterklaas een hart van marsepein of een mooie speculaaspop aan een meisje, dan liet je zien dat je weg van haar was. Het schenken van een taaiman werd echter gezien als een bespotting en werd absoluut niet op prijs gesteld. 

Taaitaai ontleent zijn naam aan de taaie geaardheid van het deeg. Om een hap van deze typische sinterklaaslekkernij te eten is dan ook enige trekkracht nodig: de kauwspieren in de mond worden goed getraind. 


Hoewel taaitaai meestal tot een figuur gevormd wordt met een taaitaai-plank, kun je ook leuke vormpjes uit het deeg steken met uitstekers. Ook kun je er met een scherp mes verschillende vormen uitsnijden. Het recept voor deze oer-Hollandse sinterklaaslekkernij komt uit het boek Koekje van Cees Holtkamp.

Tip: laat de koeken een dag in een goed gesloten trommel liggen, om de smaak en textuur nog beter te laten ontwikkelen.   

Ingrediënten
  • 190 g bruine basterdsuiker
  • 130 g honing
  • 100 g water
  • 230 g Zeeuwse bloem, gezeefd
  • 200 g roggebloem
  • 4 g zout
  • 15 g anijspoeder
  • 10 g bakpoeder, gezeefd
  • 1 ei, losgeklopt
Extra nodig
Kookpan, deegroller, uitsteekvormpjes (naar keuze), een licht ingevette bakplaat
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 12 minuten oven, 1 dag wachten

  • Breng 170 g van de basterdsuiker met de honing en 80 g van het water aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en roer de beide soorten bloem en het zout erdoor.
  • Laat het beslag afgedekt 1 dag rusten op kamertemperatuur. 
  • Meng daarna de overige 20 g basterdsuiker, anijspoeder, de overgebleven 20 g water en het bakpoeder erdoor.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 1 cm dik. 
  • Snijd deze in stukken van ongeveer 4 bij 8 centimeter en leg ze op de bakplaat. 
  • Bestrijk de taaitaai met het losgeklopte ei.
  • Bak de taaitaai in een voorverwarmde oven van 210°C in 12 minuten gaar. Bak ze absoluut niet langer in de oven, want dan wordt de taaitaai wel héél erg taai (en hard).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen