donderdag 8 november 2012

Pruimencrumble met walnoten

Pruimencrumble met walnoten
Het maken van een crumble is eigenlijk heel simpel. Je neemt wat fruit, bedekt dit met een laag kruimeldeeg, zet dit even in de oven en klaar is kees. 

Ook het opdienen is erg makkelijk. Je zet de ovenschaal gewoon op tafel en iedereen mag er een paar flinke scheppen uit nemen. 

Serveer er vervolgens wat custard, een bolletje (vanille)roomijs of wat slagroom bij en je hebt een fantastisch nagerecht: het soort waarvan iedereen nog een tweede keer wil opscheppen. 

In de klassieke crumble wordt appel verwerkt, maar in deze tijd van het jaar heb ik meer zin in echt herfst-eten: vandaar deze pruimencrumble met walnoten. 

De walnoten maken de laag van kruimeldeeg extra krokant en de pruimen geven de crumble een heerlijke zachte en zoetzure smaak. Het is een echte droomcrumble, die je zowel warm, lauw als koud kunt eten. Het recept vond ik in één van mijn favoriete boeken: Hoe wordt ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson. 

Ingrediënten
  • ongeveer 500 g pruimen
  • 105 g koude (room)boter, plus wat boter om de vorm in te vetten
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 75 g rietsuiker
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • 1 zakje vanillesuiker
Extra nodig
Ingevette ovenschaal van 21 bij 15 cm
Tijd (ongeveer)
5-10 minuten bereiding, 45 minuten oven, 15 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 190°C en schuif er direct een bakplaat in.
  • Halveer de pruimen, haal de pit eruit en snijd de helften ook weer door de helft. Leg deze pruimenpartjes met de bolle kant naar beneden in de ingevette ovenschaal: leg de bodem goed vol. 
  • Snijd 25 g boter in kleine blokjes en leg deze op de pruimen. Bestrooi de pruimen vervolgens met de lichtbruine basterdsuiker en zet de vorm ongeveer 20 minuten in de oven. 
  • Maak ondertussen de topping voor de crumble. Wrijf hiervoor met je vingers 80 g boter door het zelfrijzend bakmeel. Zorg ervoor dat de kruimels niet te klein worden, maar maak ze ook niet te groot. 
  • Meng vervolgens met een vork de rietsuiker, de vanillesuiker en de grofgehakte walnoten door het kruimeldeeg. Zet het mengsel even koud weg totdat de pruimen lang genoeg in de oven hebben gestaan.  
  • Haal de pruimen uit de oven en giet het vrijgekomen vocht in een kommetje. Voeg de maïzena aan het vocht toe en roer dit tot een papje. Roer dit papje vervolgens door de pruimen.
  • Strooi nu het kruimeldeeg over de pruimen en druk dit aan de randen een beetje aan. 
  • Zet de vorm weer in de oven en laat hem ongeveer 25 minuten bakken, of tot de crumble gaar en goudbruin is.
  • Laat de crumble minstens 15 minuten afkoelen.

1 opmerking:

  1. Tessa, ik heb dit uitgeprobeerd. Tjee, wat eenvoudig te maken en wat is het lekker!!!!

    BeantwoordenVerwijderen