zondag 28 oktober 2012

Brownies met glazuur

Brownies met glazuur

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in mijn jeugdjaren wel een beetje jaloers was op Sjakie met zijn chocoladefabriek. Welk kind wil nou niet onbeperkt kunnen genieten van zoete dingen? 

Hoewel ik ondertussen oud en wijs genoeg ben om te weten dat (te veel) snoepen niet gezond is, smaken deze brownies met chocoladeglazuur zó heerlijk dat ik er onmogelijk van af kan blijven. 

Sterker nog: dit is een verleiding die niemand kan weerstaan. Of je nu blij, verdrietig, moe, gestrest, gezellig samen of alleen bent: dit is het soort zoetigheid waarvan je veel wilt eten. 


De brownies hebben een heerlijke zachte smeuïgheid, en in combinatie met het chocoladeglazuur heb je een lekkernij die, naast enorm machtig, uitstekend voor je humeur is. Als chocolade comfort-food is, dan zijn deze brownies comfort-food in optima forma. Het recept voor deze humeurverbeteraars heb ik uit het tijdschrift Tip (nr. 3 2005).

Ingrediënten
  • 400 g pure chocolade
  • 300 g ongezouten roomboter
  • 200 g bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • 250 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 150 g poedersuiker, gezeefd
  • scheutje melk
Extra nodig
Een ingevette brownievorm
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 40 minuten oven, 90 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Laat 200 g pure chocolade en 200 g roomboter au bain marie smelten. Roer af en toe door de boter en chocolade, zodat er een egaal bruin mengsel ontstaat. Zodra alles gesmolten is haal je de kom van de pan af en laat je het mengsel iets afkoelen.
  • Meng de bloem, het bakpoeder, de bruine basterdsuiker en de vanillesuiker door elkaar. Voeg de eieren toe aan dit mengsel en klop het met de mixer tot een gladde massa. 
  • Voeg het gesmolten chocolade-roomboter-mengsel toe aan het beslag en roer even goed door. 
  • Schenk het beslag in de brownievorm en bak het in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de browniekoek afkoelen. 
  • Smelt voor het glazuur 200 g pure chocolade au bain marie. Laat het mengsel afkoelen tot nog net vloeibaar. 
  • Klop ondertussen 100 g roomboter met de mixer in ongeveer 10 minuten heel romig, wit en luchtig. Voeg de poedersuiker toe en mix dit goed door. Giet er tijdens het mixen een scheutje melk bij. 
  • Giet de afgekoelde chocolade bij de boter en mix goed door. De chocolade mag niet te warm meer zijn, maar dus nog wel vloeibaar, want anders smelt de boter en verandert de structuur van het glazuur. 
  • Strijk dit glazuur gelijkmatig over de browniekoek en laat het ongeveer een uur opstijven.
  • Snijd de browniekoek in stukken.

1 opmerking:

  1. Tessa, en ik weet dus uit eigen ervaring dat deze brownies inderdaad de lekkerste zijn die ik ooit geproefd heb! Leuk trouwens hoe je het geheel gefotografeerd hebt, ERG uitnodigend! Mijn complimenten.
    Groetjes van Heleen

    BeantwoordenVerwijderen